Atlasjet'in 30 Kasım 2007 tarihinde İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi öldü. Kaza ile ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte 12’ncisi geçen ay görülen duruşmada, World Focus Havayolları ortaklarından Zeynel Gündoğ’un ifadesi üzerine şirket ortaklarından Yavuz Çizmeci hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, şirket ortaklarından Yavuz Çizmeci hakkında geçen Temmuz ayında 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ancak, mahkeme yaptığı değerlendirmede, Çizmeci hakkında 'Kovuşturmaya gerek yoktur' kararı verdi. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen devam eden 2009/117 esas numaralı davanın 11 Mayıs 2011 tarihli duruşmasında sanık olarak yargılanan Yavuz Çizmeci'nin eski ortaklarından Zeynel Gündoğ, mahkemede verdiği ifadede, şirketle ilgili tüm yetkilerin Yavuz Çizmeci'de olduğu, kendisinin kağıt üzerinde ortaklığı bulunduğunu söyledi. Gündoğ'un asıl yetkinin ve fiili yönetimin kendisinde olmadığını ileri sürmesi üzerine harekete geçen kazazede yakınları, uçağın kiralanmasına ilişkin görüşmeleri ve sözleşmeleri Yavuz Çizmeci'nin yürüttüğünü öne sürerek, kazanın sorumlusu olmakla suçladı. Kazazede yakınları Çizmeci hakkında yeniden suç duyurusunda bulundu. Yürütülen 2012/1159 numaralı soruşturma kapsamında Çizmeci'nin ağır cezada yargılanması kararlaştırıldı.

31 MAYIS'TA HAKİM KARŞISINDA

Kazazede yakınlarının dilekçesinde, şunlara yer verildi:

"Her ne kadar suç tarihinde şüphelinin resmi kayıtlarda Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Bakım Sistemi Yönetmeliğinin 15'inci maddesinde belirtilen herhangi bir yetkisinin bulunmadığı, sadece hisse sahibi olduğu görülse de şüphelinin World Focus Havayolları A.Ş'nin yönetimini fiili olarak üstlendiği hususunda hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte yeterli delil bulunduğu yukarıda yazılı deliller ve tüm soruşturma dosyası kapsamından anlaşılmakla, şüphelinin mahkemenizce yargılamasının yapılarak eylemine uyan ve yukarıda tatbiki istenen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur."

Yavuz Çizmeci, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 31 Mayıs 2012'de Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayacak.

17 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2- 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.



ME(SU/İD)