WHO görevlilerinden Uzm. Dr. Magledelana Patrulesa ve Uzm. Dr. Jean Pierre Landsheer, Türkiye'de kanser taraması ve palyatif bakımın güçlendirilmesi projesi kapsamında incelemelerde bulunmak üzere Burdur'a geldi. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nin (KETEM) mevcut durumlarının analiz edilmesi ve ihtiyaç analiz raporlarını hazırlayan WHO görevlileri, daha sonra, 'kansersiz köy' olarak bilinen Burdur'un Karakent Köyü'ndeki 'Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sırrı Şenbayram, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, Uzm. Dr. Magledelana Patrulesa ve Uzm. Dr. Jean Pierre Landsheer, hazırlanan sunum eşliğinde veteriner hekim Öztürk Sarıca'dan bilgi aldı. Tamamen doğaya uygun yapılan merkezde katılımcılara bilgi aktaran Sarıca, Lisinia Projesi'nin destek ve hibe kabul etmeyen bir doğa projesi olduğunu belirtti.

Kansere dikkat çekmek için doğal bir köy kurduklarını kaydeden Sarıca, "Burada her şey doğal. Genetiği değiştirilmiş meyveler, sebzeler yok. Tarım Örnek Uygulama Alanı'nda tamamen organik üretim yapılıyor. Yapmamız gereken şey insanların kanser olmasına engel olmak. Bu da doğanın temizliğinden geçiyor. Biz burada her yaştan insana doğa eğitimi vermeye çalışıyoruz" dedi.

Lisinia Projesi'nin içinde 9 alt proje taşıdığını kaydeden Sarıca, projelerde, tüketimden üretime ve Burdur Gölü'nün çekilmesine kadar kanser riski taşıyan tüm konuların ele alındığını söyledi. Gelecek nesillerin kansersiz yaşamasından herkesin sorumlu olduğuna dikkati çeken Sarıca, günümüzde kanserden ölenlerin yaş ortamasının 4'e kadar düştüğünü söyledi. Kanserin insan faktörü sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan veteriner hekim Öztürk Sarıca, "4 yaşında bir kişinin öldüğünü gördüğümüzde uyuyamıyoruz. Uykularımız kaçıyor ve bir şeyler yapmak istiyoruz. İnsanların nasıl kanser olduklarını iyi bilmeleri gerekiyor. İşte bu nedenle burada doğal köyü kurduk. Buraya ziyarete gelenleri kansere karşı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Burada ziyaretçilere kansere karşı korunma yolları konusunda da eğitim veriyoruz" diye konuştu.

BABASI VE 2 DEDESİ KANSERDEN ÖLDÜ

Babasını ve 2 dedesini kanserden kaybettiğini, annesinin ise akciğer kanseriyle pençeleştiğini aktaran Sarıca, "Dolayısıyla ben de kansere yatkın biriyim. Belki de kanserim. Sanmayın ki bu projeyi kendi kanser korkularımdan yaptım. Çünkü kanserin uğramadığı aile kalmadı artık. Her geçen gün doğa hızla bozuluyor ve insanların, hayvanların, bitkilerin yaşam alanları hızla yok oluyor. İşte biz bu yaşam alanlarının kirletilmemesi için yola çıktık" dedi.

Sunumun ardından WHO üyeleri, Öztürk Sarıca tarafından 100 dönüm arazide, yaklaşık 1 milyon dolara kurulan, sigara ve alkolün yasak olduğu, tamamen organik ürünlerin kullanıldığı minyatür bir köy olan 'Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Ziyaretin sonunda Uzm. Dr. Patrulesa ve Uzm. Dr. Landsheer'e katılım belgesi verildi.



OÖ(SU/CK)