Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu’nun 15 ülkeden 30 akademisyen, yazar ve araştırmacıyı Türkiye’de bir araya getirdiği “Aile ve Şiddet” konulu Uluslararası 2’inci Aile Konferansı bugün başlıyor. 26 Kasım’a kadar devam edecek olan konferans öncesi İstanbul Kongre Merkezi’nde bir resepsiyon verildi. Resepsiyona, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkanı Mustafa Yeşil, Taylan Bilgel, Nevval Sevindi ve çok sayıda davetli katıldı.

HÜRRİYET 7 GÜN 24 SAAT ACİL YARDIM HATTINI İŞLETİYOR

Konferansın açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı yaptı. Aile içi şiddetin çok büyük ve çok yaygın bir sorun olduğunu ifade eden Sabancı, “Ve bu sorunun çözümünde duyarlılık gösterdiğiniz için ve böyle bir etkinlik düzenlediğiniz için gerçekten tebrik ediyorum. Bence bu çok çok önemli bir gelişim. Yeni bir yasa çıktı biliyorsunuz şiddete karşı bir yasa. Biliyorsunuz bu yasanın hazırlanmasında Hürriyet bakanlıkla çok ciddi çabalar, çalışmalar yaptı. Ancak en somut çalışmamız, 2007’den beri Hürriyet, Türkiye’nin tek 7 gün 24 saat hizmet veren Acil Yardım Hattı'nı işletiyor. Bunu tabii ki Hürriyet çalışanları işletmiyor. Tamamen bağımsız bir hat. Psikologlar, hukukçular ve eğitmenler var. Bugüne kadar 35 bin çağrı geldi. Önce tamamen İstanbul diye başladık. Ama baktık ki talep çok büyük Türkiye’nin 81 iline açtık. Şimdi 81 ilin dışında 13 farklı ülkeden de çağrı geliyor. Şimdi iki farklı örnek vermek istiyorum. Biri Ağrı’da. Ağrı’nın hatta çok ücra bir köyünde 14-15 yaşında genç bir kız. Şiddetten kaçarak karlar altında saatlerce yürüdü ve bir ahırdan bize telefon açtı ve emniyet kendisini gitti aldı. Diğer bir örnek Almanya’da aylarca eve kapatılmış bir kadın. Evin içinden atılan o Hürriyet Gazetesi’ni bir sabah açtı. Okurken şiddet hattının ilanını gördü. Evde yalnızdı, tek başınaydı bir telefon açtı ve onunda hayatı değişti” dedi.

"ÖZELLİKLE DE ERKEKLERİN..."

Sekiz yıl içinde Türkiye’nin çok mesafe kat ettiğini söyleyen Vuslat Doğan Sabancı, ”Tabu kırılmaya başladı. Ben bu özellikle konferansı çok çok önemsiyorum. Çünkü muhafazakar kesimde, eminim bu konferansın ön ayak olmasıyla, o kırılmayan tabularda çok hızlı kırılacak. Yani bizim çalışmalarımız ciddi bir mesafe aldı. Sanırım bizim artık yazılı olmayan anayasalara ihtiyacımız var. Yani bunu içselleştirebileceğimiz ve bunu da en iyi etkin bir şekilde anlatılmış insan hikayeleriyle yapabiliriz. Herkesin bu hikayeleri söylemesi lazım. Ve toplumda bu hikayeleri Güldünya hikayeleri gibi kahramanlaştırarak anlatmalıyız. Ben gelirken bilbordlarda Fethullah Gülen hocanın kitabının reklamlarını gördüm. Kitabı okumadım. Ama şöyle bir cümle vardı ki dikkatimi çekti ‘Yenilmemek için yenilenmek’ diyor. Şimdi bütün dünyanın artık yavaş yavaş uyanmaya başladığı bu Aile içi şiddete karşı mücadelede de yenilmemek için hepimizin zihniyetini yenilememiz lazım. Özellikle de erkeklerin.. Bu konferans bunun harika bir adımı. Şimdiden tebrik ediyorum” dedi.

Vuslat Doğan Sabancı’ya konuşmasının ardından günün anısına Gazeteci ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil tarafından plaket takdim edildi.

TY