Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesi’nde kurulmak istenen Vopak Kimyasal Depolama Terminali yatırımı ile ilgili gelinen süreç, Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot ile Marmara Terminali İdari İşler Müdürü Cüneyt Şencan’ın katıldığı toplantıda anlatıldı.

Güvenliğin her zaman en öncelikli konuları olduğunu vurgulayan Bigot, “Dünya üzerindeki olumlu itibarımızdan gurur duyuyoruz. Her zaman için ulusal kurallara ve Vopak standartlarına göre hareket ediyoruz. Yalova’ya yatırım konusunda iletişim eksikliği hatası yaptık. Risk değerlendirme sürecinde belirli bir aşamaya ulaştık ve bunu kamuoyuyla paylaşmak istedik. İletişim kurmamakla hata yaptık ve bunu telafi etmek için her şeyi yapacağız. Gelinen risk değerlendirme sürecinde önemli, üzerinde durmak istediğimiz noktalar var. Biz, radyoaktif ve kimyasal atık depolamayacağız. Burada inşa etmeyi planladığımız terminal, insanlar için iyi değilse Vopak için de iyi değildir” dedi.

Kimyasal Depolama Tesisi’nin Yalova’da kurulması planlanan terminalde zehirli madde depolanmayacağını öne süren Bigot, yapılacak terminalin yerleşim yerine yakınlığı ve deprem açısından özelliğinin dikkate alındığını ifade etti.  Bigot, şöyle devam etti:

ÖNCELİK İNSAN GÜVENLİĞİ

“Bu çalışmanın sonucunda vardığımız sonuç şudur ki; Vopak, akrilonitril gibi zehirli ve uçucu maddeleri depolamayacak. Terminalin çevresinde yaşayan insanlar için oluşabilecek riskleri minimize etmiş oluyoruz. Ek güvenlik önlemleri de alıyoruz. Terminalin içerisinde tek yönlü ulaşım olacak. Sallanım sonucu dökülmeye karşı tankların içinde boş bir alan bırakacağız. Tankları her iki yönden erişilebilir şekilde inşa ediyor olacağız. Tanklarımızı depremlere dayanacak şekilde inşa edeceğiz. Öncelik insan güvenliği. İptal ile ilgili bize şu an ulaşan herhangi bir resmi yazı yok.”

Toplantının Milletvekili Coşkun’un açıklamasının ardından yapılmasının sadece tesadüf olduğunu kaydeden Bigot, terminalde petrol ürünleri, bazı kimyasallar ve bazı bitkisel ürünleri depolayacaklarını belirtti.

PROTESTO TİŞÖRTLÜ SORU

Bigot, bir gazetecinin “We don’t want Vopak’ yazılı tişörtünü göstererek soru sormasına ise, “Herkesin görüşlerine saygı duyuyoruz, bu kesin. Bütün protestoları ve insanların konuşmalarını da biliyoruz. Daha önce de söylediğim gibi en büyük hatamız iletişim eksikliği oldu. Benim görevim de ne tür bir şirket olduğumuzu ve ne yapmak istediğimizi burada anlatmak. Ben hala bu terminali burada yapabileceğimiz ümidini taşıyorum” diye yanıt verdi.

Sağlık koruma bandıyla ilgili olarak ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile çalışmaya devam ettiklerini belirten Bigot, “İnşaata başlama süresi olarak izin ve lisans sürecini bekliyoruz. İnşaat aşamasında bin, tesis çalışması aşamasında 80 ile 100 ve dolaylı olarak da 400 civarında kişiye iş imkanı sağlanacak. Bizim niyetimiz, isteğimiz ve ümidimiz bu yatırımın gerçekleşmesi şeklinde. Ülkenin de Yalova’nın da bu yatırıma ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ama tabi alçakgönüllü olmalıyız. Lisansı alamazsak bu yatırım gerçekleşmeyecek. Basında yer alan açıklamalarla bu toplantının hiçbir ilgisi yok. Tek amacı risk değerlendirme çalışmalarının sonuçlanması ve sonuçlarını sizinle paylaşmak istememiz” dedi.

STK’LARDAN PROTESTO

Öte yandan toplantı öncesinde ve toplantı yapılırken bazı sivil toplum örgütü temsilcileri gaz maskeleriyle fabrika önüne gelerek tepki gösterdi.



SG(FK/AAA)