Borsanın aylık dergisi VOBJEKTİF’te '4 büyükler bir yılın emeğini kura feda etti' adında geniş bir araştırma dosyası yayımlanırken VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, kur riskine maruz kalan bütün kuruluşlara olduğu gibi futbol kulüplerinin yöneticilerine de VOB’da nasıl işlem yapılabileceğini anlatmaya hazır olduklarını kaydetti.

'KUR PERFORMANS GELİRİNİN YARISINI GÖTÜRDÜ'

'Ne şike soruşturması, ne naklen yayın polemiği. Futbolun dört büyüklerine en büyük darbeyi kur vurdu. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un kurdaki hareketlilikten yedikleri darbe, Süper Lig’de bir yıl boyunca elde ettikleri performans gelirinin yarısını alıp götürdü' ifadelerine yer verilen araştırma yazısında milyarlarca dolarlık transfer bütçelerine imza atan ve endüstrinin parçaları haline gelen futbol kulüplerinin riski iyi yönetmesi gerektiğine işaret edildi.

'GELİR TL GİDER DÖVİZ'

Araştırmada Türk futbol kulüplerinde gelir ve gider arasındaki dengesizliğe bir de kambiyo tarafında oluşan dengesizliğin eklendiği anlatılırken, 'Gelirlerinin naklen yayın geliri haricindeki kalemleri Türk lirası olan, ancak yabancı sınırlamasının kalkmasının da ardından transfer gideri ve sporcu ödemelerinin önemli bir bölümü döviz olan Türk kulüpleri, ciddi bir açık pozisyonun üzerinde oturuyor. Geçen yıl değer kaybeden Türk lirası bu nedenle kulüpler için büyük darbe oldu. Geleceğe yönelik kur riskini yönetme güçlüğü çeken Galatasaray ve Beşiktaş, oynadıkları maçlardan elde ettikleri performans gelirinin neredeyse yarısını kura feda ettiler. Oysa futbol kulüpleri yıllık giderlerini dikkate alarak kur yönetimini vadeli piyasaları kullanarak hedge edebilselerdi böyle bir kayıpla karşı karşıya kalmadan kurtulma şansına sahip olacaktı' ifadelerine yer verildi.

DÖNMEZ: KOŞA KOŞA GİDER ANLATIRIZ

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, kur riskine maruz kalan bütün kuruluşları bu enstrümanları öğrenmeye davet ederken, "Kulüplerin finans yöneticilerine, bizde işlem gören enstrümanların nasıl kullanılacağını anlatabiliriz. Yeter ki öğrensinler, bilsinler. Biz koşa koşa gider anlatırız. Kullanırlarsa işlerine yarayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

SPORCULAR İLGİLENİRSE HALKA ANLATMAK KOLAYLAŞIR

Sadece kulüplerin değil buralarda top koşturan sporcuların da bu tür enstrümanları öğrenebileceğini vurgulayan Dönmez, "Sporcular da sonuçta zaman zaman yatırım yapıyorlar. Dilerlerse öğrenip kullanabilirler" dedi. Dönmez, "Biz enstrümanlarımızı anlatırken sadece avantajını değil risklerini de anlatıyoruz. 'Güvenli liman' olabilmek çoğu enstrümanı nasıl kullandığınıza bağlıdır. 'Hiç risk yok' demiyoruz ancak biz anlatalım onlar da yatırım kararını ona göre verebilir. Öte yandan maalesef Türkiye’de geniş bir yatırımcı tabanı yok. Yatırımcı borsaya soğuk. Spor bunu tetikleyecek en önemli araçlardan biri olabilir. Kulüpler veya sporcular bununla ilgilenirse halka bunu anlatmak kolaylaşır" diye konuştu.

ARAŞTIRMADAN SATIR BAŞLARI

- 4 büyükler her yıl gelir-gider hesaplarında yaklaşık 130 milyon lira açık veriyor.

- Türkiye transferde en çok zarar eden ülkeler sıralamasında Azerbaycan, Ukrayna ve Danimarka’dan sonra 4’üncü sırada yer alıyor.

- 2010-2011 sezonu bilançolarına göre 750 milyon lira kısa vadeli, 400 milyon lira uzun vadeli borçları var. Borçların 375 milyon lirası bankalara; 155 milyon lirası ticari borç; 50 milyon lirası vergi borcu; 300 milyon liranın üzerinde ise kulüplerin yönetimlerine borçları bulunuyor.



BT(İÖ/BT)