Viranşehir'de, Hıdrekan aşiretine mensup olan Topkan ve Çalışkan ailesi fertleri arasında 2004 yılında arazi anlaşmazlığından dolayı silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 4 kişi öldü, 3 kişi yaralandı ve olaya karışan çok sayıda kişi tutuklandı. Bu olay üzerine 2 aile arasında başlayan kan davası nedeniyle aradan geçen 8 yıllık süreçte sık sık kavgalar ve silahlı çatışmalar da meydana geldi.

İlçenin ileri gelenleri ailelerin barıştırılması için zaman zaman bulunduğu girişimlerden sonuç alamadı. Son olarak Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile bazı BDP'li milletvekilleri, ailelerin barıştırılması için arabuluculuk yapmaya başladı. Geçen hafta Viranşehir'e gelen Ahmet Türk ve bazı BDP'li vekillerin son görüşmesinde ailelerin barışmaya ikna olması üzerine bugün Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.

Düzenlenen barış törenine Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP'li belediye başkanları ile 2 aileye ve bağlı bulundukları aşirete mensup yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Törene katılan 2 aile fertleri birbirleriyle tekbirler eşliğinde tokalaştı ve birlikte kurulan sofralara oturdu. Törende kalabalığa Kürtçe konuşma yapan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, kan davasının son bulduğu barışın herkese örnek olmasını istedi ve akan kardeş kanının durması dileğinde bulundu. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Türkiye'nin komşularının durumu göz önünde bulundurulduğunda herkesten daha fazla barışa ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, Viranşehir'de sağlanan barışın tüm ortadoğuya yayılmasını arzuladığını ifade etti.

500 polisin güvenlik önlemi aldığı törende yapılan konuşmaların ardından okunan dualar eşliğinde 2 aile temsilcileri tokalaştı ve birlikte yemek yiyerek barıştıklarını ilan etti.



MM(HK/BT)