13.00 sularında Gezi Parkı’nda toplanan Adalet Arayan İşçi Aileleri ve Adalet Arayana Destek Grubu, kaybettiklerinin resimleriyle “İş Kazası Değil, Bu Bir Cinayet” pankartının arkasında toplandı. Açılış konuşmasını ikinci Van depreminde yıkılan Bayram Otel’de ağabeyi gazeteci Cem Emir’i kaybeden Sinem Emir yaptı. Emir, Gezi Parkı direnişine destek vermek için nöbeti parkta yaptıklarını, direnişi selamladıklarını, yaralılara şifa dilediklerini ifade etti.


Basın açıklamasını aileler adına Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk okudu. İşçiler için durumun değişmediğini, “
Tarımda hasat mevsimiyle birlikte, trafik kazası olarak duyduğumuz toplu iş cinayetleri haberleri de başladı. Adıyaman’da, Ağrı’da, Diyarbakır’da… İşçi güvenliği tedbirlerinden mahrum bırakılan işçi kardeşlerimizi her mevsim, kadın erkek, çocuk genç yaşlı demeden iş cinayetlerinde kaybetmeye devam ediyoruz” sözleriyle açıklayan Çabuk, devam eden davaların duruşma tarihlerini vererek ve her ayın ilk pazar günü 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda tutacakları Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne davet ederek basın açıklamasını bitirdi.


Milliyet
gazetesinden Zeynep Miraç’ın sorularını yanıtlayan aileler yakınlarını kaybettikleri andan başlayarak verdikleri adalet mücadelesini, karşılaştıkları engelleri ve tüm sorumlular yargılanıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini anlattılar. Destek vermek için toplanan insanları, siyasi partileri, meslek odalarını, baro ve sendikaları verdikleri mücadelede yanlarında olmaya, duruşmalarını takip etmeye çağırdılar.


Zeynep Miraç Adalet Arayana Destek Grubu’nun çıkardığı İş Cinayetleri Almanağı 2012’yi tanıttı; almanağın sayfalarının önümüzdeki yıl azalmasını temenni ettiğini ifade etti. Sinem Emir, “İhmal, denetimsizlik, taşeronlaşma ve daha fazla kâr elde etme hırsıyla göz göre göre meydana gelen cinayetlerin olağanlaştırılmasına karşı, kaybettiklerimizi unutturmamak, geride kalanlara sağlıklı-güvenli çalışma koşullarının sağlanması için, vicdan ve adalet için” çıkarılan almanağın bir daha çıkmaması için daha fazla insanı ailelerin mücadelesine destek vermeye çağırdı.

 

Basın Açıklaması Metni:

Basına ve Kamuoyuna

VİCDAN ve ADALET NÖBETİMİZİN 19’uncusundayız.

Bizim gibi seslerini duyurmaya çalışanlara ve “adalet arayanlara” bu meydanların hep açık olmasının kıymetini bilerek; Galatasaray Meydanında gerçekleştirdiğimiz nöbetimizin 19’uncusunu GEZİ PARKINDA yapıyoruz.

İşçiler için aynısıyla durum devam etmekte.


Tarımda hasat mevsimiyle birlikte, trafik kazası olarak duyduğumuz toplu iş cinayetleri haberleri de başladı. Adıyaman’da, Ağrı’da, Diyarbakır’da…


İşçi güvenliği tedbirlerinden mahrum bırakılan işçi kardeşlerimizi her mevsim, kadın erkek, çocuk genç yaşlı demeden iş cinayetlerinde kaybetmeye devam ediyoruz.

Göz göre göre gelen ölüm haberleri gördüklerimiz, duyduklarımız.

Ocak 2013’te 8 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiği Kozlu iş cinayetinin bilirkişi raporu nihayet tamamlandı, dava açılma sürecindeyiz.

Ostim-İvedik patlamalarının bilirkişi raporu nihayet tamamlandı. İdarelerin ve işverenlerin sorumluluğuna ait objektif değerlendirmeler içermediği için itiraz ettik.

Silikozis hastalığına yakalanan işçi kardeşimizin işvereni için nihayet, ihmal sebebiyle ölüme sebebiyet vermekten dolayı dava açıldı.

Haziran ayında davalarımızın duruşmaları devam edecek.

4 Haziran’da Van-Bayram Otel duruşması. Aileler olarak, Adalet Bakanlığı’nı ve Meclis’te grubu bulunan CHP, MHP, BDP’yi ziyaret etmiştik. AFAD’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay hakkında soruşturma önergesi verdiler. Reddedildi. Sorumluluk sahibi olanlara dair gerçeğin açığa çıkmasına bile izin verilmedi. Van Valisi ve diğer AFAD görevlilerinin bilirkişi raporuna rağmen yargılanmaması için yasadaki açığı bularak “işleme koymama” kararı verdiler. Adalet Bakanı ile görüşme yaptık. Yapılacak bir şey yok dediler. Kanundaki eksikliği gidermeye çalışacağız dediler. Ve anladık ki, biz takip edinceye kadar kimse dert etmemiş bile “sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmamasına” olanak veren bu hükmün düzeltilmesini.

14 Haziran’da Esenyurt duruşması. Dava dosyası bilirkişi heyetine gönderilecek. Nihayet esas işverenleri bu duruşmada dinleyeceğiz.

14 Haziran’da Davutpaşa duruşması. Dava dosyası bilirkişi heyetine gönderildi. Raporu bekliyoruz.

25 Haziran’da BEDAŞ-Erkan Keleş duruşması. 3 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen takibimizi de ısrarımız da bırakmadık. Ve nihayet BEDAŞ yetkilileri ile ALKAMA şirketi yetkilileri hâkim karşısına sanık olarak çıkacaklar.



Israrla, “iş kazası değil cinayet” demeye ve adalet mücadelelerimize devam edeceğiz…

Vicdanı olan, adalet duygusunu yitirmemiş herkes “bu vahşeti” anlayarak davranmalı diyoruz.

Biz de iş cinayetlerine dur diyebilmek için Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başladık, sürdürüyoruz.

Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için, başka canlar yanmasın diye,

Her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te Galatasaray Meydanında VİCDAN ve ADALET NÖBETİMİZE devam edeceğiz.

Adalet Arayan İşçi Aileleri