Sivas kent merkezinde bulunan mahallelerdeki küçük bakkal dükkanları, peş peşe açılan süpermarket şubeleri nedeni ile kapanmaya yüz tuttu. Bakkalların sayıları gün geçtikçe azalmaya devam ederken bazıları tüm zorluklara karşın ayakta kalmaya çalışıyor. Sayıları azalan bakkal esnafı, gıdadan ayakkabıya tuhafiyeden hırdavata kadar her şeyin satıldığı süpermarketlerle rekabet edebilmenin yollarını arıyor. 

ESKİ TERAZİ, VERESİYE DEFTERİ
Ferhatbostan Mahallesi'nde 37 yıllık bakkal esnafı olan 69 yaşındaki 4 çocuk sahibi Mustafa Demirtaş, bu mücadelesini sattığı tarım ürünleri ile sağlıyor. Bakkalında, köyünden getirdiği tereyağ, yumurta gibi organik ürünler satan Demirtaş, müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Demirtaş'ın bakkal dükkanında buzdolabı, kredi kartı pos makinesi ve çelik raflar bulunmuyor. 1980'li yılları anımsatan görüntüsü ile dikkat çeken bakkal dükkanında yazıları güçlükle okunabilen veresiye defterleri ise hala kullanılıyor. Mesleğini 10 metrekarelik tek katlı dükkanda icra etmeye çalışan Demirtaş, sattığı ürünleri elektronik olmayan eski usul terazilerle tartıyor. 

'MARKETLERE DİRENECEĞİM'
Yaşamı boyunca bakkal mesleğini sürdüreceğini belirten Demirtaş, "Ölene kadar marketlere direnç göstereceğim. Marketler karşısında beni ayakta tutan köylerden getirdiğim ürünler. Eski satışlarımız yok. Eskiden bu dükkan 500 ekmek satardı, şimdilerde 20 ekmeği zor satıyoruz. Raflarda hiç bir şey kalmadı. Zaten bazıları tarihi geçtiği için satılmıyor. Veresiye defterimiz var hala, olmasa zaten getirdiğimiz mal dükkanda çürür. Parası olmayan vatandaş veresiyenin hatırına buraya geliyor, parası olanlarsa büyük marketlere gidiyor" diye konuştu.

ÜÇ NESİLDİR BAKKALLIK YAPIYORLAR
Çarşıbaşı Mahallesi'nde 30 yıldır bakkal işleten 44 yaşındaki Burhan Otağ da mesleğini babasından alan ve marketlere karşı direnen bakkallar arasında yer alıyor. 44 yaşındaki Burhan Otağ'ın 80 yaşındaki babası Hacı Otağ da şu an bakkal dükkanı işletmeye devam ediyor. Marketlerin artması nedeniyle çevrelerinde bulunan bakkallarının tamamının kapandığını belirten Burhan Otağ, "Biz 32 yıldır aynı sokak üzerinde hizmet verdiğimiz için mahalle sakinleri ile aramızda bir ahbaplık oluştu. Bu nedenle hala marketler karşısında ayakta durabiliyoruz. Satışlarımız eskisi kadar iyi değil, dükkandaki her ürünü satamıyoruz. Şimdilerde sadece insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz" diye konuştu.
 
GC(EA/BT)