Memorial Hastanesi'nce, Bursa'da Altınceylan Tesisleri'nde organ naklinin önemine ilişkin bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Seminerde, bir süre önce yapılan böbrek nakli ile kızını hayata ikinci kez bağlayan ev kadını Muazzez Kıllıoğlu, böbrek naklinin önemini anlattı. Evli ve 2 çocuk annesi Kıllıoğlu, kızı Meryem'in doğuştan bir böbreğinin olmadığını kaydetti. Yapılan ultrasonlarda kızının böbreğinin olmadığının anlaşıldığını belirten Kıllıoğlu, "Kızım doğduktan sonra nefroloji bölümünde durumun ciddi olduğu söylendi. 1 yaşından itibaren kızım diyalize girmeye başladı. Doktorlar tarafından 2.5 yıllık diyalizin ardından böbreğimin uyumlu olmasının açıklanmasıyla ardından İstanbul Memorial Hastanesi'nde nakil gerçekleştirildi. Şu an kızımın durumu çok iyi" dedi.

Naklin ardından kızının boyunun uzamaya ve kilo almaya başladığını da ifade eden Kıllıoğlu, başkalarının da bu konuda sıkıntı çekmemesi için organ bağışının çok önemli olduğunu vurguladı.

Kızı Meryem Kıllıoğlu ise iyi olduğunu belirterek, istediği herşeyi yiyip ve içtiği için mutlu olduğunu söyledi.

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Burak Koçak ise çocuklarda böbrek naklinin yetişkinlere göre daha zor yapıldığını dile getirdi. Bu şekildeki çocuklarda gelişme geriliği ve sosyal açıdan da sıkıntı yaşadığını açıklayan Doç. Dr. Koçak, "Naklin erken gerçekleşmesi çok önemli. Nakil gerçekleşince çocuklar normale dönüyor. Nakil gerçekleştiğinden Meryem 11 kilogram ağırlığındaydı. 10 kilogramın altındaki çocuklarda da nakil gerçekleşmiyor" dedi.

Doç. Dr. Koçak, Türkiye'de 60 bin diyaliz hastasının bulunduğunu ve bunun 2020 yılında 120 bine kadar çıkmasının beklendiğini belirterek, "Her yıl 5 - 6 bin kişi diyaliz tedavisine başlıyor. 3 binine nakil oluyor. Bu sayı yeterli değil. Bu oranı 10 bin seviyesine çıkarabilirsek eritebiliriz. Devlete de maddi olarak yük getiriyor. Aynı zamanda devlet kaynaklarında da buraya ayrılan pay büyüyor. ABD ve AB'de gibi ilk etapta 5 bin daha sonra 9 - 10 bin böbrek nakli sayısını arttırabilirsek, buradaki hasta sayımızı eritebiliriz" diye konuştu.