Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Tunca, "Bir önceki Venüs geçişi 8 Haziran 2004 tarihinde gerçekleşmişti. Çok güzel gözlemler yapılmıştı. Ardışık Venüs geçişlerinin aralarında 8- 105.5- 8- 121.5- 8 yıl farklar olur. Bir önceki geçiş 8 yıl önceydi, bir sonraki Venüs Geçişi için 105.5 yıl beklemek zorundayız. O yüzden bu önemli anı kaçırmamaya çalışın. Bu anı gözlemlerken özel filtreler, tutulma gözlükleri gibi gerekli donanımları kullanmayı unutmayın" dedi.

6 Haziran Çarşamba günü gerçekleşecek olan Venüs Geçişi 01.10'da başlayacak. Zühre, Çoban Yıldızı, Sabah Yıldızı, Akşam Yıldızı, Tan Yıldızı da denen Venüs Gezegeni, Güneş'in önünden geçişini sabah 07.50'ye kadar sürdürecek. Bu süreler içinde gökyüzünde Güneş'i gören ülkeler bu olayı izleyebilecek. Türkiye'de de 6 Haziran sabahı Güneş doğduğu andan itibaren 07.50'ye kadar gözlem yapılabilecek. Ayrıca Güneş'in doğuşu Türkiye'nin doğusundaki yerleşim yerlerinde batıdakilere göre oldukça önce gerçekleşecek olması da buralarda daha uzun süre gözlem yapılmasına olanak sağlayacak.

Venüs; Güneş Sistemi'nde güneşe uzaklıkta ikinci sırada yer alıyor. Diğer gezegenlerin tersi yönde hareket ediyor. Büyüklüğü dünyaya yakın olduğu için dünyanın kız kardeşi olarak biliniyor.



(AÖ/SS)