Okulda başarıyı olumsuz etkileyen en önemli rahatsızlığın işitme kaybı olduğuna dikkat çeken Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, çocukluk çağında işitme kaybını saptanmanın kolay olmadığını söyledi. dr. Öksüzkaya, hamilelikte enfeksiyon, düşük kilolu doğul, fiziki farklılık, nörolojik bozukluk sorunu yaşayan çocuklara okul öncesi işitme taraması yapılması gerektiğini belirtti.

Çocukların okul başarısını işitme kaybı kadar görme bozukluğunun da etkilediğini vurgulayan Dr. Öksüzkaya, görme duyusunun gelişiminin 7 ile 10 yasları arasında tamamlandığını belirtti. Dr. Öksüzkaya şöyle devam etti:

"Görme bozuklukları okul öncesi dönemde her 20 çocuktan 1'ini etkiliyor. Okul döneminde ise her 4 çocuktan 1'inde göz hastalıkları görülüyor. Çocuğunuz sizinle göz teması kurduğunda her iki gözü birbirine paralel duruyor mu? Gözlerden birinde içe ya da dışa kayma ya da iki göz birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi var mı? Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama, okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme, yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma, okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti olan çocuklarda göz bozukluğu olma ihtimali yüksektir."



DÖ(OE/AAA)