Van ve Erciş İlçesi'nde yıkıma neden olan Richter ölçeğine göre, 7.2 ve 5.6'lık depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, VATSO büyük zarara uğrayan tüccar, sanayici ve esnafın ekonomik durumu ile ilgili rapor hazırladı. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Nadiroğlu, depremden sonra her fırsatta Van'ın ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini dile getirdiklerini söyledi. Hazırladıkları raporda, tüccar, sanayici ve esnafın borçlarını silinmesini belirten Nadiroğlu, şöyle dedi:

"Van’da bulunan sivil toplum örgütleri ve meslek odaları başkanları olarak Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’e sunduğumuz raporda depremden sonra 1 yıl boyunca tüm vergilere muafiyet getirilmesi gerektiğini söyledik. Sayın bakanımız bu talebimizi olumlu karşıladığını, bu konuda çalışma yapacağını bize bildirdi. Ayrıca bu isteğimizi görüştüğümüz tüm bakanlarımıza da ilettik. Yine üyelerimizin yaşadığı önemli bir sorun olan enerji bedellerinin alınmaması konusunda da Enerji Bakanı Taner Yılmaz’a sunduğumuz raporun 1. Maddesinde Van ilinde 12 ay boyunca enerji bedellerinin alınmaması gerektiğini söyledik" dedi.

Nadiroğlu, 1999 Depreminde hükümetin vergi borçlarını sildiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bizler de depremin olduğu günden bu yana görüştüğümüz tüm bakanlarımıza sunduğumuz raporlarımızda vergi borçlarımızın silinmesini, Sakarya’da yapılan uygulamanın Van’da gerçekleştirilmesini dile getirdik. Hükümetimiz yaymnladığı genelgelerle borçları erteledi. Ancak bu borçlar süresi bittiğinde tahsil edilecek. Bu durum daha da kötü. Çünkü ekonomik olarak zor durumda olan tüccar ve sanayicimiz kendisini toparlayamadan tekrar vergi borcu altında ezilecektir. Bizler bu durumların yaşanmasını istemiyoruz."