Yaklaşık 17 yıl önce bir Türk'e aşık olup Özbekistan'dan Antalya'ya gelen 2 çocuk annesi Yelena Yelana, evlenip Türk vatandaşı oldu. İlk eşinden olan biri 6, diğeri 4 yaşındaki iki çocuğunu da Türkiye'ye getiren Yelana, bir süre sonra Türk eşinden de ayrıldı. Bugün yaşı 23 olan büyük oğlu Spartak Laçugin, Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitirdi, ancak 18 yaşını geçtiği ve Türk vatandaşlığı hakkı verilmediği için ÖSS sınavlarına giremedi. Beynindeki tümör nedeniyle sağlık sorunlarıyla savaşan kardeşi Sergey de vatansız olduğu için ÖSS'ye giremedi ve nüfus cüzdanı bulunmadığı için de hastanelerin tedavi imkanlarından yararlanamadı.

Türk üniversitelerinde okumak, daha da önemlisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek ve nüfus cüzdanı çıkartabilmek için 2009 yılında Ankara’daki Özbekistan Konsolosluğu’na başvuran iki kardeş, sonuç alamadı.

Özbekistan Konsolosluğu tarafından kapıların yüzlerine kapanmasıyla Antalya’da 'kimliksiz' ve 'vatansız' kalmaları nedeniyle zor günler geçiren Laçugin kardeşler, son bir ümitle Ak Parti İl Başkanlığı’na müracaat etti. Kardeşlerin sorunlarını dinleyen parti yetkilileri konuyu Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletti. Laçugin kardeşlerle bir araya gelen Çavuşoğlu, İçişleri, Dışişleri ve Sağlık bakanlıkları ile gerçekleştirdiği yoğun temaslar sonucu Spartak ve Sergey kardeşlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasını sağladı.

Nüfus cüzdanlarına kavuşan Laçugin kardeşler, "Hayallerimize kavuştuk. Annemiz Türk vatandaşı, biz de 18 yaşına kadar ikamet tezkeresiyle yaşadık, eğitimimizi bu şehirde aldık fakat yasalar gereği 18 yaşından sonra kimlik çıkartmamız gerekti bunun için Özbekistan Konsolosluğu’na müracaat ettik fakat 3 yıldır hiçbir cevap alamadık. Durum böyle olunca ne hastane imkanlarından yararlanabildik ne de yükseköğretime kayıt yaptırabildik. Kısacası biz kimliksiz ve vatansız kalmıştık. Son bir çare olarak başvurduğumuz AK Parti bize yardımcı oldu" diye konuştu.