Pülümür Vadisi'nde avcılar tarafından vurulan yaban domuzu leşini yerken önceki gün görüntülenen 3 vaşak, dün de aynı bölgede yine görüldü. Pülümür Vadisi'ndeki Bardakkale Bölgesi'nde, avcıların vurduğu 2 yaban domuzu leşinin etrafından ayrılmayan vaşaklar Tunceli'de ilgi odağı oldu.

Türkiye'de vaşak popülasyonunun en fazla olduğu Tunceli'de Orman ve Çevre Müdürlüğü koruma ekipleri bölgede 24 saat sürekli devriye gezerek, vaşakların avlanmaması ve rahatsız edilmemesi için yoğun çaba gösteriyor.

Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerinin takip ettiği 3 vaşak, Bardakkale bölgesinde öldürülen 2 domuz leşi etrafında sürekli geziyor, bazen dinleniyor acıktıklarında ise leşi yiyip sonra da oynaşıyorlar. Vaşaklar yemekten sonra dilleriyle  birbirlerini temizlemeleri de dikkat çekiyor. Vaşaklar domuz leşinin başına geldikleri anda, biri yerken diğeri sürekli çevreyi gözetliyor ve böylece gelen tehlikeye önceden fark edebiliyorlar. Tunceli kırsal alanında çevre duyarlılığı ve 2 yıldır yapılan çalışmalar sonrası vaşakların avlanmaması için yoğun caba gösteriliyor. Pülümür Vadisi dışında, Munzur Vadisi ile Nazimiye ve Pülümür dağlık alanlarında birçok bölgede sıklıkla görülen vaşakların sayılarının artması için Orman ve Su İşleri Müdürlükleri de özel çalışmalar yapıyor.

Tunceli'de ağır kış şartları yaban hayatını olumsuz etkilerken, genellikle gece görülen vaşaklar 11 Şubat günü gündüz görüntülenmişti. Kış şartları nedeniyle aç kalan vaşaklar, Pülümür Vadisi'nde avcılar tarafından vurulan yaban domuzunu yerken kameralara yansımıştı.



FD(GG/COŞ)