Van'daki depremlerde evleri yıkılan ya da zarar görenler, Türkiye'nin çeşitli illerine göç etti. Depremin hemen ardından başlayan göç sonrası Antalya'ya gelen depremzede sayısı 25 bini buldu, bunların 3 bine yakını kamuya ait misafirhane ve kamplar başta olmak üzere 27 sosyal tesiste barındırıldı.

Van'da yapılan geçici konutların tamamlanmasının ardından depremzede dönüş yoluna çıktı. Kendi imkanlarıyla akrabalarının yanına gelenler yine kendi imkanlarıyla Van'a dönerken, kamu misafirhanelerinde konaklayan 3 bin depremzedenin de çoğunluğu döndü. Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, kentte bugün 850 depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını söyledi.

"DÖNMEZLERSE KONUT HAKLARINI KAYBEDERLER"

Eren, "Başbakanlığın genelgesiyle birlikte depremzedeler memleketlerine dönmek zorundalar, çünkü dönmezlerse kalıcı konut haklarını kaybedecekler. Bu kapsamda biz de öğrencisi olan aileleri eğitim öğretim sezonu bitene kadar kamplar ve misafirhanelerde konuk edeceğiz. Daha sonra onlar da dönecek" dedi.

"ÖĞRENCİSİ OLANLAR OKULLAR KAPANINCA GİDECEK"

Kamplar ve misafirhanede kalan depremzedelerin bu ay sonuna kadar Van'a dönmesini beklediklerini dile getiren Turan Eren, şöyle dedi:

"Bu kamplar aslında kışa göre dizayn edilmemişti. Yazlık kamplar olduğu için çamaşır yıkamadan, banyo yapmaya kadar her konuda kışın oturmaya müsait olmayan yerlerdi. Buna rağmen ilgili tüm kurumlar her türlü tedbirleri alarak o insanları misafir etti. Giden gidecek ama öğrencisi olan aileler okulların kapanmasını bekleyecekler. Depremzedelerin gelişi belli bir yasal seviyede olduğu için eğitim öğretim yılının bitimine kadar ancak tutabiliriz. Bu kamplar bağlı bulunduğu kurumun personelinin tatilini geçirdiği yerler olduğu için artık yaz dönemine hazırlanacak."