Van depreminin birinci yıl dönümü anma törenleri kapsamında Deprem Danışma Kurulu Van'da toplantı yaptı. AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın başkanlığında yapılan toplantıya AFAD Deprem Daire Başkanı Murat Kutlu, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer bazı daire başkanları ve bölge müdürleri katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası 7 maddelik sonuç bildirisi açıklandı. Bildiride, Ulusal Deprem Satratejisi ve Eylem Planı'nın bir yol gösterici temel döküman olarak değerlendirilmesi ve eylemlerin hızla gerçekleştirilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıktığı belirtildi. Bildiriyi okuyan AFAD Başkanı Fuat Oktay şunları söyledi:

"Bir yıl gibi kısa bir sürede depremzedelerin kalıcı konutlara yerleştirilmesi ülkemizin afetlere karşı müdahale kapasitesinin ne kadar arttığının göstermiştir. Van depremleri ülkemizde başta depremler olmak üzere afetlere karşı farkındalık ve bir afet kültürü oluşturma çabalarına ağırlık verilmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur."

DEPREM TAHMİNİNDE ETİK KURALLARA DİKKAT EDİLMELİ

"Van depremleri sonrasında kamuoyunu korku ve endişeye sevk edecek birçok açıklamalar yer almıştır. Bu konuyla ilgili olarak kurulumuz ilk toplantısında deprem kestirimi ve tahmininde etik kurallar belgesini yayınlamıştır. Ülkemizde depremler konusunda araştırma yapanların bu ahlaki kurallara dikkat ederek, kamuoyunda korku ve erdişeye yol açmak şekilde açıklama yapmamaya davet ediyoruz. Basın ve yayın organlarımızdan daha duyarlı olmaları gerekliliğini ifade ediyoruz. Ayrıca toplumda afet sigortası kültürünün geliştirilmesi teşvik edilmeli."

OB,GÖ(FE/SSA)