Van'da geçen yıl 23 Ekim'de Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım da 5.6 büyüklüğünde depremler meydana gelmiş, toplam 644 kişi ölmüş, yaklaşık 3 bin kişi de yaralanmıştı. Depremlerde Van kent merkezinde 25 bina yıkılıp, yüzlerce konut ağır hasar görürken, yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise yaklaşık üçte birlik bölümü enkaz haline gelmişti.

26 BİN KONUTA YIKIM KARARI VERİLDİ

Yaklışık 26 bin konuta yıkım kararı verilen Van ve Erciş'te, depremzedelerin gecici barınmalarını sağlamak amacıyla 11 ayrı noktaya 75 bin çadır kuruldu. Depremzedeler, daha sonra 34 ayrı bölgeye kurulan 30 bin konteynere yerleştirildi. Halen binlerce depremzedenin barındığı konteynerler, depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'de konutların tesliminin bitmesiyle boşaltılacak.

39 GÜN SONRA TEMEL ATILDI

Türkiye'nin tamamının Van için seferber olduğu depremin ardından, vatandaşların kalıcı olarak barınmaları için de hızlı bir şekilde ihaleler yapılıp, 39 gün sonra ilk afet konutlarını temelleri atıldı. İlk depremde büyük yıkımın meydana geldiği Erciş İlçesi'nin Karataşlar mevkiisine 2 ayrı noktasına 4 bin 880, Van'nın Edremit, Bostaniçi, Kevenli, Kalecik, Karpuzalan'a ise 12 bin 591 olmak üzere toplam 17 bin 471 konutun inşaatına başlandı. Ayrıca bu alanlarda 30 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi ve 17 büfe inşa edildi.

15 BİN 341 KONUTUN KURASI ÇEKİLDİ

Depremden 39 gün sonra depremzedeler için TOKİ tarafından yapımına başlanan 15 bin 341 konutun yapımı tamamlanıp, kuraları çekildi. Yaklaşık 10 aydan bu yana süren inşaat çalışmaları ardından, Van ve Erciş İlçesi'nde tamamlanan konutlar, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle anahtarları teslim edilecek. Kiracıların mağdur olmaması için ikinci etap olarak başlanan 2 bin 130 konutun yapımı ise sürüyor.

ESKİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ SÜRECEK

Konutların depremzedelere teslimi sırasında eski komşuluk ilişkileri de dikkate alındı. Aynı mahalle ve sokaklarda yaşayan kişiler, o bölgeye yakın olan TOKİ konutlarına yerleştiriliyor. Yetkililer, insanları kendi mahallelerinden koparıp, çok uzak bölgelere götürmek istemediklerini, bundan dalıyı da böyle bir uygulamayı düşündüklerini söyledi.

DEPREMZEDE 20 YILDA ÖDEYECEK

Hızla deprem yaralarını sarılmaya çalışıldığı Van ve Erciş'te kış aylarını depremzedeler, deprem anında konutlardaki elektrik ve doğalgaz şebekesini otomatik olarak kesen ve böylelikle çıkabilecek yangınları önleyen deprem sensörü adı verilen sismik dedektörü de bulunan güneş enerjili sıcak suyu olan 99 meterkare 3 oda ve 1 salondan oluşan evlerinde geçirecek. Depremzedeler bu yeni konutlarının 75 bin TL olan bedelini 2 yılı geri ödemesiz ve vade farksız 20 yılda ödeyecek. Geçen yıl Kurban Bayramı'nın 4'üncü günü depreme yakalanan Vanlılar, bu yılki Kurban Bayramı'nı ise kendi evlerinde karşılayacak.

EVİNİ YAPANA YARDIM

Van ve Erciş İlçesi'nde TOKİ tarafından yapılan konutlar hızla tamamlanmaya çalışılırken, köylerde ise 'Evini Yapana Yardım' (EYY) projesi ile 8 bin 266 konut ve 4 bin 900 ahır yapılıyor. Konut için 40 bin, ahır için de 15 bin TL aynı şartlarda kredi verilerek köylünün kendisinin yaptırdığı konutların büyük kısmının inşaatı da tamamlanmak üzere Köy yaşantısı, ısınma sorunu, ailenin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, 100, 120, 130, 150 ve 170 meterekare evlerin projeleri ise köylüye yardım için devlet tarafından ücretsiz sunuldu.

BİR YILDA 11 BİN 214 ARTÇI

Bu arada, Van'da geçtiğimiz yıl meydana gelen ilk depremin ardından bölgede toplam 11 bin 214 artçı sarsıntı kaydedildi. Bu depremlerin büyük çoğunluğu 23 Ekim'den sonraki 4 ayda meydana geldiği tespit edilirken, bu sarsıntılar son dönemlerde ise azalma gösterdiği belirtildi.

VAN'DA ANMA TÖRENLERİ

Bu arada Van'da geçen yıl meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümü nedeniyle anma törenleri yapılıyor. Bugünkü anma törenleri depremde ölenler anısına ağaç dikme programıyla başladı. Van Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Özalp Karayolu Toprak Kale mevkiinde bulunan 5 bin metrekarelik alana depremde hayatını kaybeden 644 kişi için çam fidanı dikildi. Fidan dikimine Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun kurum amirleri, hemşireler ve sağlık çalışanları katıldı. Fidanların dikildiği alana 23 Ekim 2011 Van Depremi Şehitleri hatıra ormanı adı verildi. Hatıra ormanı oluşturulması nedeniyle duygusal anlar yaşadıklarını belirten Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan “ Van geçen yıl 2 büyük deprem geçirdi. Ve bu yaşanan depremlerde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bugün biz onların anısını yaşatmak için 644 fidan dikiyoruz. Umarım Van bir kez daha böyle felaketler yaşamaz" dedi.

Anma törenleri nedeniyle Rescate Otel'de yapılacak olan deprem çalıştayının ardından, depremde yıkılan ve TOKİ tarafından yaptırılan Topaktaş Köyü'nde ise dua edilecek. Akşam namazının ardından Van Kalesi'nin zirvesindeki tarihi Süleyman Han Camii'nde mevlit okutulup, Van Gölü kıyısında gökyüzüne fenerlerin bırakılmasıyla anma programı sona erecek.



MÇ(FE/SS)