Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richte ölçeğine göre 7.2 ve ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi öldü, birçok konut ağır hasar görerek kullanılmaz hale geldi. Depremden hemen sonra depremzedeler için TOKİ tarafından 15 bin 323 konutun yapımı için harekete geçildi. Yaklaşık 10 aydan bu yana  süren inşaat çalışmaları ardından Van ve Erciş İlçesi'nde tamamlanan 3 bin 200 konut hak sahibi depremzedelere yapılan törenle teslim edildi. Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yapılan törene, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, Mustafa Bilici, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AFAD Başkanı Fuat Oktay, kurum amirleri ve hak sahibi depremzedeler katıldı. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve Van Valisi Münir Karaloğlu'nun ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay kürsüye çıktı.

"ZORLU BİR SINAVDAN GEÇTİK"

Van depremi sonrası meşakatli ve zor bir sınavdan geçildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu süreci sıkıntısız atlattıklarını söyledi. Söz verildiği gibi konutların bir kısmını Ağustos ayı sonunuda teslim ettiklerini söyleyen Atalay, şöyle dedi:

"Bu gün 3 bin 200 konutun kurasını çekmiş olacağız. Sonrakileri de acı olayın yıl dönümü 23 Ekimde başbakanımızla birlikte kardeşlerimize teslim edeceğiz. Böylece Van'ın tüm noktalarında yeni bir hayat başlamış olacak. Depremden sonra hep burada olduk. Kardeşlik burada gösterildi. Türkiye'nin ne kadar kardeşlik içinde olduğunu herkes gördü. Önce çadırlar, ardından konteynerler kuruldu. Bu işler eksi 20 derecede yapıldı. Hamdolsun son safhaya geldik. Şimdi güzel yeni mahalleler kurduk. Depreme dayanıklı zemin etütleri iyi yapılmış, içinde sıcak suyu her şeyi olan çevre düzeni, okulu, ticarethanesi olan yerler kuruldu. Van, biz büyük bir sınavdan geçtik. Hiç bir sıkıntı yaşamadık. Van'ın jeolojik etütleri yenilendi. Van'ın mevcut su şebekesinin yüzde 80'i yenilendi. Bunun maliyeti 15 milyon TL. Şu ana kadar fiili harcama 3 milyar 333 milyon 754 bin 418 TL. Buradaki işler bittiğinde yaklaşık 5.5- 6 milyar TL harcamış olacağız."

"KÜRT KARDEŞLERİM TEPKİ GÖSTERECEK"

Konuşmasında terör mesajı da veren Atalay, Türkiye'nin çok büyük ve güçlü bir devlet olduğunu ancak, güçlendikçe Türkiye'nin önüne engeller çıkarıldığını söyledi. Atalay, şöyle konuştu:

"Türkiye uluslararası alanda söz sahibi oldukça rahatsız oluyorlar. İçerde bir sorun varsa bu sorunu daha da büyüterek Türkiye'yi yormaya çalışıyorlar. Bütün bunları düşünelim. Ben Doğulu, Güneydoğulu bütün vatandaşlarıma özellikle Kürt kardeşlerime diyorum. Bu büyük birlikteliği bozanları, birilerinin Türkiye'yi zora düşürmek için neler yaptığını düşünün. Bu devlet çok değişti eski devlet değil. Eskiden olan haksızlıkları gidermek için uğraşıyor. Her vatandaşını kucaklayan, her vatandaşın hakkını hukukunu koruyan bir devlet var. Her vatandaşıyla geçmişe dönük helalleşmeye çalışan, geçmişle hesaplaşan bir devlet var. Onlar Türkiye'yi zora sokmak isteyenlerin oyunlarıdır. AK Parti politikaları ile bu sorunların hepsini çözeceğiz. O kardeşliği sağlayacağız. Nice oyunlar oynanıyor. Herkes bunun farkında. Dikkatle çalışıyoruz. Allah'ın izni ile bütün o oyunların üstesinden geleceğiz. Tek isteğimiz vatandaşlarımız bunları düşünsün. Törer örgütünün tehditlerine aldanmasın. Korkmasın. Onlara tepki göstersin. Terör örgütüne en büyük tepkiyi Kürt kardeşlerimin göstermesini bekliyorum. Bu sorunları en insanı yollardan çözülmesi için çalışıyoruz."

"İLK KURAYI ATALAY ÇEKTİ"

Daha sonra kura çekimine geçildi. Noter huzurunda iki şeffaf kutuya konulan topların ilkini Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay çekti. Atalay, Abdulsamet Arvas'ın kurasını çekip kendisine teslim etti. Daha sonra protokol üyeleri de birer kişinin kurasını çekerek salondan ayrıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve beraberindekiler daha sonra AK Parti Teşkilatı'nı ziyaret etti.



OB,GÖ(FE/İD)