Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Van Valisi Münir Karaloğlu, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış töreninde konuşan Rektör Battal, bu yılki akademik açılış törenini bugüne kadar yapılan törenlerin en önemlisi ve anlamlısı olduğunu söyledi. Van'da yaşanan depremlerin ardından bir yıl gibi kısa bir sürede yaraların sarıldığına dikkat çeken Rektör Battal, bunun mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Üniversitenin 30 yılı geride bıraktığını belirten Rektör Battal, "Bugün itibariyle 15 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 23 araştırma merkezi, toplam 23 bin öğrencisi, bin 400 öğretim elemanı ve bin 300 idari personeli ile üniversitelerimiz arasında seçkin bir konuma sahiptir" dedi.

Yaklaşık 8 bin kişilik lüks yurtlar, 496 adet lojman, yeni prefabrik derslikler ve yurtların yanında bütün eski yurtların, dersliklerin, ve lojmanlarında güçlendirildiğini belirten Rektör Battal, güçlendirmesi devam eden bazı birimlerin de kalan kısmının 2 ay içerisinde bitirileceğini söyledi.

'BÖLGEDE FİTNE SORUNU VAR'

Daha sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, şehrin toparlanması adına üniversitenin açılmasının büyük katkısı olduğunu söyledi. Bölgede sorunların olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, şunları söyledi:

"Başta eğitim sorunumuz var, cehaletle mücadele etmemiz gerekir. Yoksulluk sorunumuz var. Toplumu tüketen değil aynı zamanda üreten bir toplum haline getirmemiz gerekiyor. Son 25-30 yıldır büyük maddi ve manevi kaynaklarımızı heba ettiğimiz bir fitne sorunumuz var bölgede. Bütün bu sorunları çözebilmemiz için, bilimin aydınlık ışığına ve bilim adamlarımızın yol göstericiliğine ihtiyacımız var."

'FİKİRLERE SAYGI DUYUN'

Üniversitelerin fikirlerin özgürce ifade edildiği, özgürce tartışıldığı mekanlar olduğunu ve öyle olması gerektiğini de belirten Vali Karaloğlu, "Ancak sizden farklı düşünen arkadaşlarınızın da en az sizin kadar fikirlerini ifade etme hakları olduğunu bilmelisiniz. Ve sizden farklı düşünün arkadaşlarınıza da saygılı olmalısınız. Ve hiçbir zaman fikri mücadelenizi bir çatışma ortamına taşımadan vermelisiniz. Eğer bunu yaparsanız, göreceksiniz ki hem kendinize hem şehirlerinize hem de ülkenize çok daha faydalı insanlar olacaksınız" diye konuştu.



GÖ(FE/ESM)