Van'daki kutlamalar için vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren İtfaiye Meydanı'nda toplandı. Kutlama alanı çevresinde geniş güvenlik önlemi alan polis alana girenleri didik didik aradı. Kutlamalara BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve yaklaşık bin kişi katıldı. Yerel bir müzik grubunun şarkılarının ardından sahneye Sanatçı Ferhat Tunç çıktı. Kardeşlik mesajı veren Tunç, Kürtlerin de Türkiye'de eşit şartlarda yaşaması gerektiğini belirterek, "Kürtler, kimlikleriyle, dilleriyle, kültürüyle özgürce yaşamalı. Ötekileştirilmemeli ve Kürt olduğu için dışlanmamalıdır. Biz barış istiyoruz. Biz barış ve kardeşlik diyoruz ve bu çağrıdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kutlamalara katılan protokol üyeleri daha sonra güvercin uçurarak barış mesajı verdi. Sanatçı Ferhat Tunç ise konuşmaların ardından şarkılarıyla kutlamalara katılanları coşturdu.

Son olarak konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Valisi Münir Karaloğlu'na seslenerek polislere 1 mayıs günü izin vermesini istedi. Üçer, "Senin uzun namlulu silahlarla halkın karşısına diktiğin polisler de emekçidir. Hiç olmazsa onlara 1 mayıs günü izin ver. Ama ne olursa olsun Kürdistan topraklarına barış gelecek. Bu halka karşı saygı duymayı öğrenecekler. Türkiye'de bir Kürt sorunu vardır. Bunun çözümü için de Kürdistan'a özerklik verilmesi gerekir, Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük verilmeli. Operasyonlar durdurulmalıdır" dedi.

Geçtiğimiz günlerde bir doktoru tartaklaması konusunda da konuşan Üçer, "Ben de böyle bir olay yaşanmasını istemezdim. 3 yaşındaki kızımdan intikam almak istediler. Ben böyle faşizanca davrananların karşısında duracağım. Ama emekçi sağlıkçıların karşısında saygıyla eğilirim. Bana hakaret edenlerin hakaretlerini geri iade ediyorum. Ben bana ve kızıma yapılanlardan dolayı özür dilemem. Tek şunun için özür dilerim. Uludere'de (Roboski) öldürülen insanları kızım gibi koruyamadığım için o insanlardan özür dilerim. Roketatar mermisiyle hayatını kaybeden Ceylan Önkol'u, polis kurşunuyla ölen Uğur Kaymaz'ı koruyamadığım o insanlardan özür dilerim" dedi.

Kutlamalar daha sonra olaysız bir şekilde son buldu.

BİTLİS'TE DE 1 MAYIS KUTLANDI

Bitliste'ki kutlamalar Atatürk Mahallesi Gökmeydan alanında yapıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı kutlamalarda polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kutlamalarda KESK adına konuşan Eğitim Sen Bitlis Şube Başkanı Savaş Ülkü, barış, demokrasi ve özgürlük için bugün alanlarda olduklarını belirterek, “1 Mayıs İşçi Bayramı tüm dünyada işçilerin birlik ve beraberlik günüdür. 1 Mayıs bugün resmi tatil ilan edilerek içi boşaltılıyor. İçi boşaltılmış 1 Mayıs özel anlamından uzaklaştırılmaya çalışıyor. Bugün alanlarda taleplerimiz var. 1 Mayıs 1977 yılında yaşamını yitiren bütün mücadele arkadaşlarımızın mücadelelerine güç katmak için buradayız" dedi. Bitlis'teki kutlamalar Kürt sanatçı Agire Jiyan'ın konseriyle son buldu.