Geçen yıl meydana gelen ve 644 kişinin hayatını kaybettiği depremde Van'da 1039 derslik zarar gördü. Ağır hasarlı olan ve yıkılan okulların yerine de 2 bin 31 derslik yapılıyor. Okulların yapımı devam ederken, 2012- 2013 Eğitim Öğretim yılına yetişip yetişmeyeceği konusunda belirsizlik de sürüyor. Van İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, İskele Öğretmenevi'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere bilgi verdi.

HAYIRSEVERLERDEN DESTEK BEKLİYORLAR

İlk depremde 155 okulun hasar gördüğünü, bu okulların onarımı için çalışma yürüttükleri esnada ikinci depremin meydana geldiğini belirten Sayılır, yaşanan ikinci büyük depremde ise 188 okulun daha hasar gördüğünü anlattı. Depremde zarar gören ve yeni yapılan okulları bir an önce bitirmeye çalıştıklarını söyleyen Sayılır, hayırsever vatandaşlardan maddi destek, ailelerden de anlayış beklediklerini vurguladı. Sayılır, İstanbul Üniversitesi ile 20 okulun ihalesini yaptıklarını, bu okulların eğitim sezonuna yetiştirmeye çalıştıklarını ve 20 okulun ise güçlendirme projelerinin devam ettiğini söyledi. Bölge şartlarına göre okulların yetiştirme durumunun iyi bir seviyede olduğunu anlatan Sayılır şöyle konuştu:

"Yeni Eğitim-Öğretim sezonunda hasarsız, TOKİ ile hayırseverler tarafından yapılan okullarda ve geçici prefabrik dersliklerde eğitim vereceğiz. Halen tamamlanmayan okullarımız var. Bu okullarda okuyan öğrencilerin eğitimini ise taşıma eğitim ile sağlayacağız. Taşımalı eğitim ücretsiz yapılacak. Ücretini Milli Eğitim Bakanlığı üslenecek. Bu yıl öğrenci sayısında artış bekliyoruz. 2011- 2012 yılında 292 Bin 307 olan öğrenci sayısının, 2012- 2013 eğitim-öğretim yılında 350 bini bulmasını bekliyoruz. Bu öğrencilerin eğitimi için gerekli öğretmen sayısında açık yok. Yeni atamalarla birlikte bin 564 öğretmen görev yapacak."



OA(FE/COŞ)