Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi Müdürü Murat Oto tarafından hazırlanan ve Van Valiliği ile YYÜ tarafından da desteklenen bir proje ile Van konulu beste yarışması yapıldı. Yaklaşık bir yıl önce böyle bir fikrin çıktığını belirten Oto, projeyi geliştirerek hayata geçirdi. Yarışma 1 Ekim'de başlarken sadece Van'dan değil, Türkiye'nin tüm illerinden de besteler gelmeye başladı. Yarışmanın son başvuru tarihi olan 30 Kasım'da ise Van konulu yaklaşık 200 eser geldi.

JÜRİDE ÖNEMLİ İSİMLER VAR

Yarışmanın son başvuru tarihinde kendilerine Van konulu 200 eserin geldiğini ve jüri üyeleri tarafından 10 Aralık'a kadar ilk 10'u belirleyeceğini belirten Oto, "Türkiye'nin dört bir yanından gelen eserler, değerli jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek. Jüride çok önemli isimler var. Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça başkanlığında, sanatçılar Erol Sayan, Amir Ateş, Yılmaz Yüksek ve İstanbul Radyosu'ndan emekli sanatçı Bilge Özen yer alacak. Birinci seçilecek bestenin sahibine 7 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye ise 3 bin lira, jürinin seçtiği 7 güfte sahibine de bin 500'er lira mansiyon ödülü verilecek" diye konuştu.

DİLLERE DOLANACAK ESERLER VAR

Oto, 10 Aralık'ta belirlenecek olan 10 eserin sahibi ile irtibata geçilip bu isimler Van'a davet edileceğini de belirterek, "26 Aralık'ta ise Van'daki beş yıldızlı bir otelde final yapılacak. Finalde ilk üç eser belirlenecek. Belki de bu Türkiye'de bir ilk oldu. Sözlerinde Van konu edilmek zorunluluğu vardı. İstanbul üzerine birçok beste yapıldı Van için de böyle bir şey yapmayı amaçladık. Bu eserler arasında dillere dolanacak eserler var. Umarım bu geleneksel hale getirebiliriz. Ve daha büyük çalışmalara imza atmış oluruz" dedi.