Urartuların başkentliğini yapan Van’da, İstanbul, Marmara, Maltepe, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Teknik, Kırşehir Ahi Evran, Samsun 19 Mayıs, Mimar Sinan üniversitesinden gelen 57 öğretim üyesi tarafından 120 kişilik ekiple Van Kalesinde 3 ayrı noktada arkeolojik kazı çalışması başlatıldı. 2010 yılında başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da Van Kalesinin zirvesinde ve eski Van kentinde devam ediyor. Van Kalesinin zirvesinde Urartu sarayı arkeolojik kazıları sürdürülürken kalenin arka tarafında bulunan eski Van şehri de arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkıyor. Eski Van şehrinde bulunan ve 13'üncü yüzyıldan kalan Ulu ami ve Kızıl Cami arasında bulunan alanda başlayan kazı çalışmasıyla Van şehrinin sokakları ve kalıntıları ortaya çıkacak.

Van Kalesinin geçmişten bu yana önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, “Van kalesi 2012 kazılarını 3 alanda sürdürüyoruz. 2010 yılında höyük alanında Urartu kompleksi ortaya çıkarmıştık. Bu yıl ise kazı çalışmalarına kalenin en yüksek kesiminde başladık. Kalenin zirvesinde başlattığımız kazılarda en erken Urartu yapı kalıntıları olan saray ile karşılaştık. Buradaki çalışmalarımız titizlikle devam ediyor. Yine burada saray ile birlikte ambar ve tapınaklarıda saptadık. Çalışmalar devam ettikce Van kalesinin güzelliğide bizleri büyülemeye devam edecek” dedi.

ESKİ VAN ŞEHRİ YENİDEN CANLANACAK

Kurtuluş savaşı sonrası Rus işgaliyle yerle bir olan eski Van şehri de arkelojik çalışmalarla gün yüzüne çıkacağını anlatan Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Banu Konyar, “Kazı çalışmalarına başlamadan önce belge toplama işlemleri yapmıştık. Yine bununla birlikte şehirde mezar tarama, haritalanma ve lazer taraması yaptık. Bu yıl için kendimize öncelikli bir alan belirledik. Ulu Camii ve Kızıl Cami arasındaki bölgeden başlayacağız. Çünkü Ulu Caminin minaresi depremde büyük hasar gördü. Öncelikle o yapıyı koruma altına almayı da düşünüyoruz. Fakat tek minareyi değil camiyi bütünlüğüyle ortaya çıkaracağız. Bu şekilde Ulu Cami ile Kızıl Cami arasındaki cadde ve sokakları da ortaya çıkaramış olacağız. Ve buradaki o eski atmosferi tekrar yaşatacağız” diye konuştu.



MÇ (FE/AAA)