Bölgeyi etkisi altına alan kar yağışı, Van, Hakkari ve Bitlis'te yaşamı felç etti. Van, Hakkari ve Bitlis'te zaman zaman tipi halinde etkisini gösteren kar yağışı sonucu, Van'da 448 köy, Bitlis'te 343 ve 257 mezra, Hakkari'de ise 132 köy ve 375 mezranın yolu kardan ulaşıma kapandı. Van'daki kar kalınlığı 10, Hakkari'de 30, Bitlis'te de 35 santimetreyi aştı. Son yağan karla birlikte Bitlis'teki kar kalınlığı 2.5 metreyi buldu.

Bölgede etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis ile merkeze bağlı köyler ve Tatvan İlçesi'nde bugün ve yarın, Hakkari'de il genelinde ilk ve orta dereceli okullarda, Van'da ise bugün taşımalı eğitim verilen okullar tatil edildi. Kapalı köy yolarının açılması için de çalışmalara dünden beri başlandı. Van, Hakkari ve Bitlis'te İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri köy yollarında yoğun çalışma yürütüyor.

Bitlis’te günlerden bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle AK Partili Encümenler destek çağrısında bulundu. İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışma yaptığı merkeze bağlı Ekinli Köyü yolunda açıklamalarda bulunan 16 encümen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından acil ödenek aktarılması ve Bitlis’in Afet kapsamasına alınmasını istediklerini söyledi.

Encümen üyeleri ile birlikte köy yolundaki çalışmaları izleyen AK Parti Bitlis İl Başkanı Fatih Kadirioğlu ise hem karla mücadele, hem de sonraki çalışmalar için ciddi bir kaynağa ihtiyaçları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bitlis’te bugüne kadar 15 bin kilometreye yakın bir yol ağında karla mücadelesi yapılmıştır. Bu son yağan kar ile birlikte Bitlis genelinde tahminen 10 metrenin üzerinde bir kar aldı. Burada hem karla mücadele çalışması yürütülmekte, hem de bizi asıl düşündüren kar yağışının durmasının ardından ortaya çıkacak fotoğraf. Yapılan çalışmalar sırasında bütün köy yollarımız iş makineleri tarafından tahrip ediliyor. Şimdi 600 yerleşim biriminin hem yolunu açmak, hem de ortaya daha sonra çıkacak fiziki tahribat için ciddi bir kaynağa ihtiyacımız var." 



DHA(FE/İD)