Van Gölü, su seviyesinin 1993 yılında hızla yükselmesiyle taştı, 1995 yılında da normal seviyesini 2.5 metre aşarak çevresindeki yapılara ve yollara zarar verdi. 1995 yılından sonra sular yavaş yavaş çekilirken, geriye 15 bin metrekarelik kumsal kaldı. Van YYÜ kumsala çok amaçlı su sporları merkezi kurmak için çalışmalara başladı.

Sportif ve sosyal faliyetler için kullanılacak merkezde öncelikle amfitiyatro yapmayı planladıklarını belirten YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, merkezde plaj voleybolu ve plaj futbolu gibi sporların yapılacağı mekanlar ile açık hava sineması kuracaklarını söyledi. Kumsalın Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmadığını ifade eden Rektör Battal, "1993 yılından itibaren gölün su seviyesinin yükselmesiyle birlikte, kıyı şeridi, korunması için molozlarla dolduruldu. Ancak gölün su seviyesi belli bir süre sonra yeniden düşüşe başlayanıca ortaya muhteşem bir kumsal çıktı. Biz de bu kumsalı değerlendirmek için buraya çeşitli düzenlemeler yaptık. Düzenlemeler sonrası burada kum sporlarının yapılabileceği mekanlar, açık hava sineması, sinevizyon gösterilerinin yapılabileceği mekanlar oluşturacağız. Gölümüz ve kumsalından maksimum düzeyde faydalanacağız. Su sporları ile ilgili aktiviteleri arttıracağız. Yarışmalar düzenleyeceğiz. Burada vatandaşlar etkinlikleri rahat bir şekilde izleyebilecek" diye konuştu.

ULUSLARARASI ORGANİZASYONLARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

YYÜ Su Sporları Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Faruk Alaaddinoğlu ise "Yapacağımız bu merkezle önümüzdeki yıllarda ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmayı amaçlıyoruz. Bunun için girişimlerimiz var. En kısa sürede burayı tamamlayıp faaliyete sokmayı amaçlıyoruz" dedi.



MÇ(FE/CK)