YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker, Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım 2011'deki 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Van Gölü Havzası'nın Tektonik ve Sismolojik Özellikleri araştırmasını yaptı. Yrd.Doç.Dr. Toker, Van depremleri sonrası 180 gün içersinde meydana gelen 6 bin sarsıntıyı inceleyip Anadolu Üniversitesi, Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü'nden de teknik destek alarak yaptığı araştırmasını da kitaba çevirdi.

VAN DEPREMİNİN İLK BİLİMSEL KİTABI OLDU

Depremin oluşum ve gelişimini detaylı olarak ortaya koyduğu araştırmasını kitap halinde yayınlayan Yrd.Doç.Dr. Toker, Van depreminin ilk bilimsel kitabının yazarı oldu. Büyük ilgi uyandıran kitabı nedeniyle Bulgaristan'ın Başkenti Sofya'da bulunan Bulgar Bilimler Akademisi tarafından ödüle layık görülen Yrd.Doç.Dr. Toker, ayrıca Bulgar Jeoloji Topluluğu tarafından seminer vermesi için davet edildi. Yrd.Doç.Dr. Toker, Bulgar Bilimler Akademisi'nde 1 ay boyunca jeofizik öğrencilerine özel ders verceğini belirterek, şöyle dedi:

"Kitabım önemli bir kaynak olarak değerlendirildi. Bulgar Bilimler Akademisi beni bundan dolayı ödüle layık gördü. Ayrıca kitabımın İngilizce ve Bulgarca'ya çevrilip ders kitabı olarak okutulması düşünülüyor."



OB(FE/İD)