Van'da hem istihdamı arttırmak, hemde baraj göllerini ekonomiye kazandırmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında ağ kefes balıkçılığına başlanıyor. Daha önce sadece sulamada kullanılan barajlarda şimdi kurulan ağ kafesler dikkat çekiyor. Birçok ağ kafeste tonlarca alabalık piyasaya sürülecek. Bu kapsamda ilk olarak Van'ın Sarı Mehmet ve Zernek sulama barajlarının ortasında ağ kafesler kuruldu. Yıllardan bu yana  sadece sulama amaçlı kullanılan barajlarda kurulan ağ kafesler sayesinde yüzlerce

kişi de istihdam edilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün projesi kapsamında kurulan ağ kafeslerden şu anda yıllık 4 bin ton alabalık üretimi beklediklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Yıldırım Özçelik, hedeflerinin 7 bin ton olduğunu söyledi.

"RİSKLİ AMA KARLI BİR YATIRIM"

Yıllardan bu yana alabalığı karaya kurduğu tesislerinde ürettiğini belirten ve Zernek Barajı'ndaki ilk uygulamayı yapan Nusrettin Görentaş, heyecanlı olduğunu söyledi. Kurulan ağ kafeslere kayıklarla gidip gelmenin bile kendilerine ayrı mutlluk verdiğine dikkat çeken Görentaş, şöyle konuştu:

"Milyonlarca yavru balığı kafeslere döktük. Riskli bir yatırım. Ancak ticarette risk vardır. Ben bu tesislerimizden istediğimiz ürünü alacağımızı düşünüyorum. Nisan 2013'te her bir balığımızı 250-300 gram olarak alacağız. Birçok insanı burada istihdam edeceğim. Ayrıca buraya bir balık restaurantı kuracağım. Şimdilik porsiyonluk alabalık yetiştiriyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde yavru balıkları da kendimiz yetiştirip dışarıya bağımlı kalmayacağız."



OB,MÇ(FE)