Van'da 4 gün önce 6'sı BDP'li belediye başkanı toplam 10 kişinin tutuklanması nedeniyle Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Van Belediyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına BDP'li Van Milletvekilleri Nazmi Gür, Özdal Üçer ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan BDP'li Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Polisin sıkı güvenlik önlemi aldığı basın açıklamasında konuşan Üçer, bu halkın özgürlük uğruna mücadele ettiğini, özgürlük sevdalısı 10 binlerin zindanlarda olduğunu söyledi. Bunların arasında BDP'li belediye başkanlarınında dahil olduğunu belirten Üçer, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bir televizyon programında da bunun mesajını önceden verdiğini; bu operasyonlarında Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını iddia etti.

Üçer, "Erdoğan Van'ı istiyor diye talimat verdi. Başsavcı Erdoğan'ın talimatı üzerine operasyon yaptı. Van'ın belki de bir daha göremeyeceği bir belediye başkanını tutukladı. O da yetmiyor ilçe belediye başkanları da tutuklandı. Öcalan'ın avukatlığını yapmak üzere görevini kendi isteğiyle bırakan Cüneyt Caniş de tutuklandı. Tutuklama kararı çıktıktan sonra değişik yerlerde operasyonlar düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi'nde sizin karşınıza tek Kürt çıkana kadar mücadele devam edecektir" dedi.

Türkiye'nin İsrail'den kat kat zalim olduğunu iddia eden Üçer şöyle devam etti:

"Niye akan kanı durdurmak varken savaş için tezkere çıkarıyorsunuz. Barış herkesin temel hakkıdır. Kürt halkının özgürlüğü olmadan bu coğrafyada barış olmaz. AKP operasyonları durdurmadıktan, tutuklamalara son vermedikten sonra, bu ülkede kimse Kürtlerin onurlu çocuklarına taş atmayın diyemez. Kimse bu ülkenin bu coğrafyanın kahraman gençlerine elinize silah almayın, dağa çıkmayın diyemez. Kimse BDP'lilere miting yapmayın, yürüyüş yapmayın diyemez. 7'den 70'e bütün Kürdistan'da isyan var. Operasyonları durdurun KCK operasyonları durdurun. Cezaevindeki siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılsın.

EY AHMAK SAVCI

Eğer biz güvende değilsek kimse güvende değil. Huzur ve barış ortamı herkes için güvenliktir. Eğer Kürtler, gençler, kadınlar, çocuklar, siyasetçiler özgür olmazsa güvenlik içinde omazlarsa, biz kendi evimizde, ilimizde güvenlik içinde olmazsak, savcı da, vali de hiçkimse güvenlik içinde olmaz dedik. Ama paramızı da verdik. Tazminat verdik. Olsun biz bu dava için değil malımızı, canımızı da veririz. 74 bin insan Bekir Kaya'ya oy verdi. Şimdi bu başkanlar zindanlardadır. Savcı diyor ki suçlusunuz. Ne yapmışlar peki? Savcı diyor ki siz miting yapamazsınız, yol yapamazsınız. Ey ahmak savcı, siyasetçi miting yapamayacaksa ne yapacak? Aptallığın bu kadarına da pes doğrusu. Siyasetçilerimiz taziyelere gitmişler. Peki sizin vicdınınıza sığıyormu Kürtler cenazelerine sahip çıkmasın? Öldürdüğünüz yetmiyor. Bir Fatiha okumak mı zorunuza gidiyor? Siz yol yapmışsınız diyorlar. Ey onursuzlar sizin gibi yolsuzluk mu yapsınlar? Onlarda mahkemeye şunu söylüyorlar, "Biz doğru bildiğimiz şeyi yaptık. Bugün size ifade versekde çıktığımızda yine hizmet vereceğiz. Yine cenazelere gideceğiz."

TUTUKLU BAŞKANIN MESAJI OKUNDU

Basın açıklamasında cezaevinde bulunan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da mesajı okundu. Kaya mesajında, bu operasyonlarının neden yapıldığı ile ilgili Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldığı bir televizyon programında açıkladığını iddia ederek, hizmetlere de devam edeceklerini belirtti.