Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Van Kadın Derneği (VAKAD) Toplum Sağlığı ve Araştırmaları Derneği ortaklığı ile Avrupa Birliği katkılarıyla Şubat ayında yaptırılan TİHV Mülteci Danışma ve Destek Ofisi hizmete başladı. Bir danışman, avukat, tercüman ve doktorun çalıştığı ofis, kendi ülkelerinde işkence görmüş sığınmacıların tedavisini yaparken, bu kişilerin hukuksal sorunlarını da çözmeye çalışıyor.

TİHV Mülteci Danışma ve Destek Ofisi Danışmanı Özge Çelebi, konum itibariyle Van'a İran, Afganistan, Pakistan, Bangladeş uyruklu sığınmacıların geldiğini söyledi. Van'da meydana gelen ve yıkıma neden büyük depremlerde sığınmacıların sayısında azalma olduğunu anlatan Çelebi, "Depremde mülteciler çok etkilendi. Çünkü en uygun fiyata kötü şartlardaki evlerde kalıyorlardı. Dolayısıyla en büyük zararı da o evler gördü. Mağduriyetleri iki kat oldu. Emniyet müdürlüğü yabancılar şubesi onları imkanlar dahilinde başka illere göndermeye çalıştı. Fakat gidemeyip Van'da kalanlar bu depremden çok daha fazda etkilendi" dedi.

Van'da meydana gelen büyük depremlerin öncesinde Van'da 2 bin 200 mültecinin bulunduğunu söyleyen Çelebi, "Fakat depremlerin ardından mülteciler başka illere gönderildi. Şu anda Van'daki sığınmacı sayısı 300'ün altında. Yabancılar Şube Amirliği depremde büyük zarar gördüğü için yeni başvuruları da almıyor. Eylül ayına kadar da başvurulan alınmayacak. Van'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ofisi'de şu an faal değil" diye konuştu.