Van'da 5 yıldızlı bir otelde başlayan ve Said Nursi'nin eğitim felsefesinin tartışılacağı sempozyuma, Van Valisi Münir Karaloğlu, Said Nursi'nin öğrencileri, çeşitli üniversitelerde bilim insanları ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyum, Said Nursi'nin hayatını anlatıldığı sinevizyonla başladı. Yoğun ilgi gören sempozyumun açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı. Said Nursi'nin tezlerinin devrim yapacağı bir dönemin geldiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, Said Nursi'nin tembelliği ortadan kaldırmak için çözüm ürettiğine dikkat çekti. Said Nursi'nin kitaplarının 50 dile çevrilerek dünyada okunmasının çok önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Tarhan, "Üstad din ile mantığı birleştiriyor. İman konusunda devrim yapıyor. Risalelerde anlattıklarını ıspatlarla kanıtlamıştır. Kanıt silahını kullanarak fikirleri teker teker çürütmüştür. Bu eserlerde bunlar var" dedi.

Sempozyumda bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, Said Nursi'nin projelendirdiği Medresetüzzehra Üniversitesi'nin kurulması gerektiğini belirterek, "Bu sempozuyumu başka bir sonucu da olmalı. Said'i Nursi'nin bu topraklardaki kardeşliğin bekası için projelendirdiği Medresetüzzehra Üniversitesi artık kurulmalı. Van'dan bu topraklarda çıkan irfan çok daha görünür kılınmalı. Bediüzzaman'ın eğitim modeli tüm İslam çoğrafyasında en üst düzeyde tartışılmalı" dedi.

Sempozyum Başkanlık eden Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, 3 gün sürecek ve 24 oturumdan oluşacak sempozyumda 99 bilim insanının bildiri sunacağını söyledi. Sempozyumun sonunda sonuç bildirgesi yayınlanacağını ifade eden Aksoy, sempozyumun düzenlenmesinde 45 üniversiteden yardım aldıklarını iletti. Açılış konuşmalarından sonra 4 salonda aynı anda olmak üzere sempozyum oturumlarına başlandı.



OB(FE/SS)