Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Çevre ve Şehircilik Daire Başkanı Yahya Tümer, AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik, AFAD Başkanlığı Hak Sahipliği Grup Başkanı İsmail Kaya, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Cevdet Kılıç ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Akın Köyü'ne gitti. Burada köylülerin sorularını cevaplayan Vali Yardımcısı Uslu ve beraberindekilerköylülere sağlam ev yapmaları konusunda uyarılarda bulundu.

KÖY EVLERİ İÇİN START VERİLDİ

Depremin yıl dönümüne kadar evlerin tamamen bitirilmesini hedeflediklerini belirten Vali Yardımcısı Uslu, depremin ardından bir değişim ve dönüşüm yenilenme çalışmasının başladığını bu değişime 27 evin yıkıldığı Akın Köyü'nde köysel dönüşüm çalışmasına start verdiklerini söyledi. Köylerde 8 bin 500 evi ve 3 bin 500 ahırı, Evini Yapana Yardım (EYY) projesiyle yapacaklarını belirten Vali Yardımcısı Uslu, "Biz öncelikle köylüyü hak sahibi yaptık. Daha sonra evlerin yerlerini belirledik. Buraların su baskınlarından, deprem fay hatlarından uzak olmasını tercih ettik. Ardından da köyler için sağlam estetik projeler oluşturduk. Bugün itibariyle de startı verdik. Artık köylülerimiz çalışmalarına başlayabilirler. Biz onların sağlam yerlerde yaşamalarını istiyoruz. Onların bütün çalışmalarını takip edeceğiz. Mühendislerimiz bu inşaatları tek tek kontrol edecekler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bugün itibariyle 50 mühendis buraya gönderildi. Daha sonra bu mühendis sayısı artacak. Bu mühendislerimiz bir bir bütün konutları kontrol edecekler" diye konuştu.

"ESTETİK GÖRÜNÜMLÜ KÖY EVLERİ YAPILACAK"

Köy evlerinin sağlam yapılar olmasının yanında estetik görünümünün de önemine değinen Uslu, köy evlerinin projeleri hazırlanırken, köylülerden görüş aldıklarını söyledi. Uslu, "Biz bu projeleri hazırlarken köylülerimizden estetik görünüm için görüş aldık. Özgün tasarımlar ortaya koyduk. Hem iç hemde dış mimari için çalıştık. Köy evlerinin sadece mimari yapısı değil aynı zamanda renklerini de belirledik. Vatandaşlarla birlikte çalışma yaptıktan sonra evlerin hangi renkte olmasına da karar vereceğiz. Türkiye' de ilk defa köysel dönüşüm projesi uygulandı. 8 bin 500 konut ciddi bir rakamdır" dedi.

Depremde evleri yıkılan ve ağır hasarlı olan köylülere EYY projesi kapsamında 40 bin TL faizsiz 20 yıl vadeyle kredi desteği sağlanacak. Köylerde ahırları yıkılanlar ise 15 bin TL kredi kullanabilecek.