Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen richter ölçeğine göre 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, hasar tespit raporlarından sonra bir çok bina yıkılırken, bazı binalarda ise hasar durumuna göre güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Yapı Denetim Kuruluşlar Birliği Van Şube Başkanı Mimar Osman Yeşilyurt, güçlendirmelerin yasal çerçeveye oturtulması gerektiğini söyledi. Van'da hasar tespitlerinin açıklanmasının ardından binalarda güçlendirme çalışmalarının başlatıldığına dikkat çeken Yeşilyurt, şu ana kadar güçlendirme yapılan hiçbir binanın ruhsatının bulunmadığını ifade etti.

Yanlış yapılan güçlendirmelerin binaya daha çok zarar verebileceğini de belirten Yeşilyurt, "Güçlendirmelerin yasal çerçeveye oturtulması gerekiyor. Bugüne kadar yapılan hiçbir güçlendirmenin ruhsatı yoktur. Çünkü yapı denetimine gelen hiçbir yapı mevcut değildir. Yanlış yapılan güçlendirmeler binalara zarar verir. Çünkü binada olmayan bir yükü tetiklemiş olursunuz. Binaya daha büyük bir yük katar. Ve binanın dengesi bozulur. Yaşanacak bir depremde, hiçbir şey olmayacak bina sırf bu nedenle yıkılır. Binanın dengesi bozulur. Doğrusu yapılırsa sorun yok" dedi.

İLK SINAVI VAN VERDİ

İnsanların yapı denetimlerin görevlerini ve işleyişini bilmediklerini anlatan Yeşilyurt, "1999 depreminden sonra yapı denetimler 19 ilde pilot uygulama olarak faaliyete geçti. Daha sonra 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle bu uygulamalar bütün illere dağıtıldı. Bu depremden yapı denetimler yüzünün akıyla çıkmıştır. Hiçbirinde bir sorun yoktur. Türkiye'de depremi görüp bu sınava atlatan tek ilde Van'dır. Diğer illerde de uygulandı fakat diğer iller deprem yaşamadığı için bu sınavı veren tek il Van oldu" dedi.

AFET BÖLGESİ DEĞİL AMA TEK ÇİVİ BİLE ÇAKAMIYORUZ

Van'ın Afet bölgesi ilan edilmediğine değinen Yeşilyurt, "Yaşanan depremin ardından Van afet bölgesi ilan edilmedi. Edilseydi çivi bile çakılmazdı. Fakat afet bölgesi ilan edilmemesine rağmen şu anda yeni ruhsata kapalı olduğu için yeni ruhsat alamıyoruz. Tek bir çivi bile çakamıyoruz. Afet bölgesi gibi ilan edilmişiz gibi bir durum söz konusu. Bunun süresi bile belli değil. Bu bir yıl veya daha fazlada olabilir. Van'da barınma sorunu var. Vatandaşlar kendi yerlerinde yapı yapamıyorlar. Bunların barınma sorunlarını nasıl giderecekler diye sorunları var. Bu da kaçak yapılaşmayı tetikler. Bu konuda gerekli ne varsa yapılması gerekiyor" dedi.



GÖ(FE/AAA)