Van'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Van Gölü havzasının önemli göllerinden biri olan Erçek Gölü, her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. İran üzerinden gelen flamingoların önemli konaklama alanlarından biri olan Erçek Gölü sazlıkları, bu yıl 'Erçek Gölü 3'üncü Flamingo Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlayan festivale Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Festival, kuş gözlemi, doğa yürüyüşü, fotoğraf sergisi ile başladı. Sesten ürken flamingolar gölün iç kesimlerine giderken, festivale katılanlar dürbünlerle flamingoları izledi.

VAN GÖLÜ'NÜN GÖLGESİNDE KALMIŞ

Van Valisi Münir Karaloğlu, Erçek Gölü'nün Türkiye'nin 6'ıncı büyük gölü olmasına rağmen çok fazla bilinmediğini belirterek şunları söyledi:

"Bunun iki sebebi vardır. Birincisi yanı başında Türkiye’nin en büyük gölü, dünyanın sayılı göllerinden Van Gölü var. Erçek Gölü onun gölgesinde kalır. İkincisi, biz Vanlılar Erçekliler olarak Erçek Gölü'nü gereği gibi tanıtamamışız, anlatamamışız onun için çok bilinmez. Erçek Gölü hem bölge için, hem Türkiye için, hem doğal hayat için çok önemli bir değerimiz. Türkiye’deki yaklaşık 450 türün 213 türü bu havzada, bu sulak alanda yaşıyor. Bu göle sahip çıkmamız lazım. Öncelikle halkımızın bilinç düzeyini yükselterek burayı korumamız gerekir."

Festivale katılanlar Van sıra gecesi ekibinin söylediği şarkılarla halay çekti. Vali Karaloğlu ve askerler de halayda vatandaşlara eşlik etti.

MÇ(FE/COŞ)