Geçtiğimiz yıl 644 kişinin hayatını kaybettiği 23 Ekim'de Richter ölçeğine göre 7,2 ve 9 Kasım'daki 5,6 büyüklüğündeki depremlerde okullar büyük hasar gördü. Ağır hasar alıp yıkılan bin 15 dersliğin yerine devlet ve hayırseverler tarafından 2 bin 31 dersliğin inşaatı başladı. Okulların inşaatı devam ederken öğrenciler sağlam okullarda ve 21 metrekarelik konteynerlerde eğitime başladı.

SERVİS ÜCRETİ DEVLETTEN

Okulun ilk günü bazı konteyner sınıflarda öğrenci sayısı 40'u buldu. Okulları yıkılan ve yeni okulları tamamlanamayan öğrenciler de servislerle sağlam okullara taşındı. Öğrencilerin servis ücretleri ise okullar tamamlanıncaya kadar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Bazı öğrenci velileri de okulun ilk günü çocuklarının hangi okullarda başlayacağını bilmedikleri için sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Hasarlı olan ancak yıkım kararı bulunmayan okulların güçlendirme çalışmaları da devam ediyor. Yetkililer yapımı devam eden okulların Ekim ayına yetiştirileceğini belirttiler.

330 bin öğrencinin eğitim gördüğü Van'da geçtiğimiz yıl meydana gelen depremlerden sonra 74 bin öğrenci il dışına gitti. Öğrenciler daha sonra Van'a dönerken, bu yıl öğrenci sayısının da 350 bin olduğu belirtildi.