Van'da 23 ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen Richter ölçeğine 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından kurulan çadır ve konteyner kentlere Van Gölü TEDAŞ tarafından elektrik verilerek, depremzedelerin ücretsiz kullanmaları sağlandı. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) depremzedelerin kullandığı elektrik için de TEDAŞ'a her gün 1 milyon TL ödüyor.

Ancak, evleri sağlam olan ve kendi imkanlarıyla evlerinin önüne çadır kuranlar ise ücretsiz olduğunu düşündükleri elektriği kullanmaya devam etti. Kullanılan elektriğin tüketimi de kendi sayaçlarının üzerinden olduğu için faturaları da kabarık geldi. Kimi evinde hiç oturmadan 350 ile 500 TL arasındaki faturaya isyan ederken, kimisi de ısınma amaçlı kullandığı elektrik için gelen 2 bin TL'lik faturayı görünce şoke oldu. Elektrik faturalarını alan depremzede, itiraz için Van Gölü TEDAŞ'a başvurdu. Ancak sorun çözülemedi.

FATURALAR ÖDENECEK

TEDAŞ Müdürü Zafer Türüt, faturaların ödeneceğini söyledi. Yanlış bir anlama yüzünden evinde kalanlar ve evlerinden kendi çadırlarına elektrik çekenlerin aşırı derecede elektrik tükettiğine dikkat çekti. Türüt, "Elektriğin ücretsiz olduğunu düşünen vatandaş yoğun şekilde ısıtıcı kullanmış. Bu elektrik sayaç tarafından okundu. Biz sadece konteyner kent ve çadır kentlerde elektriğin ücretsiz olduğunu açıklamıştık. Maalesef vatandaş bu faturadaki parayı ödemek zorunda. Bizim yapacağımız tek şey faturaları 8 taksite bölmek" dedi.