Geçe yıl 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan ve depremin sempolü haline gelen Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan 6 katlı Sefa Apartmanı'nda 18 kişi öldü. Van Cumhuriyet Başsavcılığı yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlattı. Kolonların kesildiği iddia edilen Sefa apatmanının bilirkişi raporlarında, apartmanın bazı kolon boyutlarında uyumsuzluk olduğu tespit edilirken, bununla ilgli yapı sorumlusu suçlandı. Sefa Apartmanı'nda bazı projelerin olmadığının vurgulandığı raporda, proje ve yapım aşamasındaki yetersizliklere dikkat çekildi. Bilirkişiler Bayram Otel'de olduğu gibi, Sefa Apartmanı'nda da kullanılan malzemenin kalitesiz olduğuna dikkat çekti.

'KOLON KESME İDDİALARI ASILSIZ'

Gelişmelerin ardından suskunlunğunu koruyan Sefa Apartmanı sahibi Nezir Baş bugün avukatları aracılığıyla 'Kamuoyuna zorunlu açıklamadır' başlıklı yazılı bir açıklama yaptı. Baş, yaşanan ilk depremde sahibi olduğu Sefa Apartmanı'nın yıkıldığını ve 18 kişinin öldüğünü hatırlatarak, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Yapılan açıklamada, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne, kendilerinin de yasal dayanaklar uyarınca İstanbul Teknik Üniversitesine bilirkişi incelemesi yaptırdıklarını söyledi. Yapılan bilirkişi incelemesinde, apartmanın kolon sayılarının projedeki kolon sayılarıyla aynı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

'BETON KALİTESİ STANDARDIN ÜZERİNDE'

Kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu ileri süren Baş, İstanbul Teknik Üniversetisi bilirkişi raporlarını da bunu ortaya koyduğunu kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

"İTÜ raporlarında binanın yıkılma nedenlerinin başında donatı detayı eksikliğinin bulunması gelmektedir. Donatı eksikliği hususunun projede de olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda binanın teknik detaylardan dolayı yıkıldığı belirtilmiştir. Aynı durumdan KTÜ de bahsetmektedir. İTÜ ve KTÜ raporunda demir kalitesinin S220 standartlarını sağladığı görülmektedir. İTÜ raporunda beton basınç dayanımının 25.6 N/mm2 olduğu ve ülkemizdeki beton kalitesi standartlarının hayli üzerinde olduğu belirtilmiştir. Binayla ilgili söylenen yapı kullanma izinlerinin bulunmadığı hususunun yalandan ibaret olduğu, gerçeklere uyuşmadığı, 18 daire ve 2 iş yerinden olan binanın tamamına ait yapı kullanma izinlerinin savcılık dosyasında bulunduğu görülmektedir."



GÖ(FE/COŞ)