Van'daki Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından depremzedelerin kendi imkanlarıyla evlerinin önüne kurduğu çadırların 160'ında yangın çıktı. Çıkan yangınlarda 12 kişi öldü, 160 kişi de yaralandı. Çadır yangınlarını YYÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Suvat Parin araştırma konusu yaptı. Çadırlarında yangın çıkan ailelerle görüşen Parin, depremzedelerin psikolojik durumunu ortaya çıkardı. Çadır yangınlarına maruz kalan ailelerin profilini ortaya çıkarmak istediğini belirten Yrd.Doç.Dr. Parin, sadece depremin değil çadır yangınlarınında insanlar üzerinde travmaya neden olduğunu söyledi.

YOKSUL İNSANLARIN ÇADIRLARI YANDI

Çadırlarında yangın çıkan ailelerin nasıl bir profile sahip olduklarını ortaya çıkarmak için yapılan araştırmada, bu ailelerin çoğunun yoksul olduğu da gözlendi. Yrd.Doç.Dr. Parin, depremin hemen ardından barınma ve ısınma sorunu olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Parin, "Havaların da soğuk olması nedeniyle ısınma sorunu kendini hissetirdi. 160 çadır yanarken 12 kişi de yanarak hayatını kaybetti. Yanan çadırlarda yaşayan insanların nasıl profile sahip olduklarını araştırmak için yola çıktık. Yaptığımız bu araştırmada birbirinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bu ailelerin hepsinin yoksul ve çok çocuklu olduğunu gördük. Deprem yoksulları iki defa vurdu. Deprem travmasını yaşayan aileler birde çadırlarında çıkan yangınlarla birkez daha yıkıldı" diye konuştu.

YANGIN TRAVMASI

Depremzedelerin çadırlarında meydana çıkan yangınlar depremzedeler üzerinde ağır tahribatlar oluşturdu. Hem deprem hem de çadır yangınlarıyla yıkılanlar uyku sorunu ile karşılaştı. Araştırmayı yapan Yrd.Doç.Dr. Parin, "Çadırlarında yangın çıkan ailelerle yaptığımız görüşmelerde, yüzde 60,7'si aniden uykudan uyanıyor. Yüzde 65'i uykuya dalmakta güçlük çekiyor. Yüzde 50'si uyuyamıyor. Yüzde 71,2'si yangının gözlerinin önünden hiç gitmediğini söylüyor. Bu insanlar yangının ardından kaderlerine terk edildiler. Bunların psikolojik destek almaları lazım" dedi.

Yrd.Doç.Dr. Parin, depremden etkilenenlerin, "Herkes benim gibi aynı şeyi yaşadı" diyerek bir teselli olabildiğini ancak, daha sonra çıkan çadır yangınlarının insanlar üzerindeki etkisinin ağır olduğunu anlattı. Yrd.Doç.Dr. Parin, "Deprem aynı anda herkesi vurdu. Depremzedeler de bunu bilerek bir nebze olsa teselli buluyor. Fakat hem depremi ardından da çadır yangınlarını yaşayan vatandaşlar böyle düşünmüyor. Sadece kendilerinin başına gelen bir felaket gibi düşünüp travma yaşıyor" diye konuştu.



GÖ(FE/İD)