Ramazan Bayramı tatilini geçirmek üzere İstanbul'dan Kastamonu'ya gelen 2'si kadın 6 kişilik grup, 12 kilometre uzunluğu ile dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu'nda yürüyüşe çıktı. Bir süre sonra yönlerini kaybeden gruptakiler, telefonla ulaştıkları yetkililerden yardım istedi. Geçirdikleri bir kaza sonucu bir arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini belirten tatilcilerin kurtarılması için Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Mahsur kalan tatilcilerin yerlerinin tesbit edilip, kurtarılmaları için havadan ve karadan kurtarma ekipleri harekete geçirildi. 

Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, ihbar telefonu üzerine hızla arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını söyledi. Kendilerine yapılan yardım çağrısında tatil için gelen 6 kişilik gruptan 1 kişinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiğini söyleyen Başkan Yılmaz, kazazedelerin helikopterdeki görevliler tarafından yerlerinin tesbit edildiğini ancak kötü hava koşulları nedeniyle havadan kurtarılmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Başkan Mehmet Yılmaz, mahsur kalan kişilere geceyi geçirmeleri için helikopterden yaşamsal malzemeler atıldığını, arama kurtarma çalışmalarının sabah erken saatlerde hem havadan hem de karadan yapılacağını bildirdi.

2YIL ÖNCE 12 KİŞİ, 22 SAAT SONRA KURTARILMIŞTI

2010 yılında da Valla Kanyonu’na yürüyüş için çıkan 12 kişi kaybolduktan 22 saat sonra İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Kastamonu Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından kurtarılmıştı.


EP (SSA) (FOTOĞRAF)


 ---------------- KUTU ---------------


 


Valla Kanyonu

Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü sınırlarında bulunan ve dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu, ilçeye 26 kilometre uzaklıkta. Valla Kanyonu, Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlayarak, Cide İlçesi yönünde 12 kilometre uzunluğunda, yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800-1200 metreye ulaşan, girişi son derece zor olan ve Muratbaşıköyü Valla mahallesinin altından orman içi 1.5 kilometrelik yolculuktan sonra bu iki çayın birleştiği yerden izlenebiliyor. Techizatsız geçilmesi mümkün olmayan Valla Kanyonu girişine yakın olan Bakacak kayasının üzerine çıkıldığında Pınarbaşı ve Azdavay’dan gelen Devrekani çayı, bir yanda da Kanlı çay aktığı görülüyor. Çaylar birleştikleri noktada sola dönüp derin kayaların arasından kıvrılarak Cide'ye doğru yol alıyor.