Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, 12 kilometre uzunluğu ile dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu’na çıkan 4 kişiden birinin öldüğü, 3 kişinin da kaybolduğu ihbarı üzerine helikopter destekli arama kurtarma çalışması başlatıldığını bildirdi. İlçede kriz merkezi oluşturulduğunu belirten Başkan Yılmaz, arama kurtarma çalışmalarının kanyonda geniş alanda sürdürüldüğünü kaydetti.

2010 yılında da Valla Kanyonu’na yürüyüş için çıkan 12 kişi kaybolduktan 22 saat sonra İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Kastamonu Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından kurtarılmıştı.

EP (AY/SSA)


---------------- KUTU ---------------


Valla Kanyonu

Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı Köyü sınırlarında bulunan ve dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu, ilçeye 26 kilometre uzaklıkta. Valla Kanyonu, Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlayarak, Cide İlçesi yönünde 12 kilometre uzunluğunda, yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800-1200 metreye ulaşan, girişi son derece zor olan ve Muratbaşıköyü Valla mahallesinin altından orman içi 1.5 kilometrelik yolculuktan sonra bu iki çayın birleştiği yerden izlenebiliyor. Techizatsız geçilmesi mümkün olmayan Valla Kanyonu girişine yakın olan Bakacak kayasının üzerine çıkıldığında Pınarbaşı ve Azdavay’dan gelen Devrekani çayı, bir yanda da Kanlı çay aktığı görülüyor. Çaylar birleştikleri noktada sola dönüp derin kayaların arasından kıvrılarak Cide'ye doğru yol alıyor.