Ülke genelinde soğuk hava hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, Aydın Valiliği de çiftçileri don olayına karşı uyardı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; çarşamba ve perşembeyi kapsayan iki gün boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 4 ile 8 derece altında seyredeceği tahmin edildiğinden bölgede buzlanma ve don olayı beklenmektedir. Bu nedenle, başta tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimiz ve sürücüler olmak üzere vatandaşlarımızın tedbirli olmaları gerekmektedir."

Davutlar bölgesinin en büyük tarımcılarından biri olan Murat Çengel, kar sonrası gözle görülür bir zarar yaşanmadığını, don uyarısı yapılan günler geçtikten sonra meyve ağaçlarının durumunun netleşeceğini söyledi. Çengel, "Ağaçlar her buzlanma veya donda zarar görmez. Bugün don olayı yaşadık, ancak rüzgar olduğu için ağaçlar etkilenmedi. Yerde don, yukarda esinti var. Meteoroloji, çarşamba ve perşembe günü buzlanma ile don olayının yaşanacağını söylüyor. Bu süreç önemli. Deneyimlerimize göre bu durum, en fazla hassas olan erik ağacını etkiler. Çiçek açan badem ağaçlarında da aşılı badem ağaçları etkilenmez, ancak kendiliğinden yetişen badem ağaçlarının çiçekleri olumsuz etkilenir" diye konuştu.

Kentte bazı yerlerde çiçek açan badem ağaçları karla birlikte ilginç görüntüler oluşturdu.



LS(İÖ/CK)