Halen yapımına devam eden Suriyeli sığınmacıların barındırıldığı konteyner kentteki çalışmaları inceleyen Vali Yusuf Odabaşı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konteyner kentte güvenlik için tüm tedbirlerin alındığını belirten Vali Odabaş, mayınlı sahayı gören cepheye güvenlik görevlileri için 6 zırhlı kule monte edildiğini, jandarmanın 24 saat nöbet tuttuğunu kaydetti. Suriye sınırındaki duvarın da yüksekliğinin 4 metreye çıkartılacağını vurgulayan Odabaş, "Konteyner kent nisan ayı sonunda tamamen bitmiş olacak. 12 bin kişilik olarak planlandı ve sayının arttırılması için ek konteyner yapılması düşünülmüyor. Bu sayıya ulaşıldıktan sonra Kilis'e gelecek olan Suriyeliler, başka çadır kentlere gönderilecek" dedi.

Odabaş, nisan ayı sonunda kampa giriş ve çıkışların parmak izi kontrolü ile yapılacağını ifade etti. Odabaş, "Mobese kamera sistemleri de kurulacak. Parmak izi ile giriş çıkış olacak. Suriye Cumhuriyeti vatandaşlarına ayrıca kart vereceğiz. Bu kartlara yüklediğimiz paralar ile marketlerden alışveriş yapacaklar. Biz gıda dağıtım işini Kızılay'dan alıp marketler üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayacağız. Şuanda kampta 9 bin 300 kişi var. Öncelikle Çıraklık Eğitim ve Halk Eğitim Kurslarını devreye alacağız. Okulları da planlıyoruz. Arapça bilen öğretmenler konusunda sıkıntımız var. Onları mahalli imkanlarla çözeceğiz. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Arapça bilen öğretmenleri kadrolu bir şekilde buraya almayı düşünüyoruz" diye konuştu.

SINIR SESSİZ

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planı doğrultusunda Suriye yönetimine tanınan sürenin dolmasının ardından Suriye sınırında sessizlik bugün de devam ediyor.