Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı'nca 23'üncü Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü başkanlığında Vergi Dairesi ve Defterdarlık çalışanları, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Heyet, daha sonra Antalya Vali Vekili Fuat Ergün'ü makamında ziyaret etti.

Vali Vekili Ergün, bir devletin devlet olabilme vasfının vergi alabilme oranı ile doğru orantılı olduğunu söyledi. Ergün, "Eğer bir devlet vergi almakta zayıf kalıyorsa o devlet aynı zamanda zayıf bir devlettir. Çünkü kamunun ihtiyacı olan yatırımlar devletin vergi gelirlerinde büyük oranda yer tuttuğu için, vergi gelirinin mutlaka çoğaltılması gerekir. Ama bu Türkiye'de olduğu gibi vergi oranlarının çok yüksek olmasıyla da olmaz. Çünkü vergi oranlarını ne kadar çok yükseltirseniz kayıp- kaçak oranlarını da o kadar yükseltirsiniz" dedi.

‘VERGİ ALINACAK, YALVARMAYLA OLMAZ'

30 yıllık meslek hayatında hiç hoşuna gitmeyen bir durumun da uzlaşma komisyonları olduğunu aktaran Ergün, şöyle dedi:

"Hala var. Bir ilçede serbest çalışan doktorlarla ilgili ihbarda bulundum. O zaman işler ilden yürüyor. Geldi arkadaşlar baktı ve ceza kestiler. Daha sonra uzlaşma teklif edildi. Eski parayla 25 milyon lira ceza kesilmiş, 5 milyon lira ile uzlaştılar. Devlet olmanın gereği vergiyi alabilmektir. 'Ya sen vergini, cezanı ödemiyorsun, gel pazarlık yapalım'. Zaten alınan o 5 milyon hesabını yaptım, oturum ücretlerini karşılıyor. Şimdi vergi alınacak, yalvarmayla olmaz, bu insanların toplum bilincinde kendiliğinden, bakın zorlama ile demiyorum. Keşke öyle olabilse ama vergi oranlarının çok yüksek olması vergi kaçağına yol açar."

VERGİ ÖDENEBİLİR VE ADİL OLMALI

Verginin ödenebilir, adil ve kazançla doğru orantılı olması gerektiğine değinen Vali Vekili Ergün, vergi mükellefi veya diğer vatandaşlar için de denetleyici olması gerektiğini kaydetti. Ergün, demokratik toplumlarda ödenen verginin nereye harcandığının sivil inisiyatif tarafından görülebildiğini anlattı.

Kaymakamlık döneminde yeşil kart veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım talep edenlere ilişkin geçmişe dönük vergi borçlarına yönelik vergi dairesinden de bir kayıt istediğini anlatan Fuat Ergün, vergi iadesi için fiş toplama işlemi kalkmasına rağmen alışverişlerinde 1 lira dahi olsa fiş almayı sürdürdüğünü, hem vermeyenin hem de almayanın kanunen suç işlediğini kaydetti.

1988'DE VERGİ REKORTMENİ KAYMAKAM

Fuat Ergün, devlet memurlarının vergiden hiç şikayet etmediklerini söyledi. Fuat Ergün, "Çünkü bilmiyoruz. Cebimize girmiyor. O paranın sıcaklığını hissetmiyoruz. O para sıcakken tekrar çıkarıp başkasına vermek haybeye gibi düşünülüyor. O zaman rahatsız oluyoruz. Ama biz elimize geçmeden, cebimize girmeden, kokusunu ve sıcaklığını, rengini hissetmeden kesildiği için gayet rahatlıkla ödüyoruz. Ben bir ilçede 1988'de vergi rekortmeniydim kaymakam olarak. En fazla vergiyi ödeyen bendim. Memurlar içinde değil, tüm vergi mükellefleri içinde. Çünkü herkes zararda" dedi.

DOLAYLI VERGİ ADALETSİZ VERGİLERDEN

Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü'nün Türkiye'de dolaylı vergilerin toplanılmasında sorun yaşanmadığına yönelik sözlerini de değerlendiren Vali Vekili Ergün, "Dolaylı vergiler kolay toplanan vergilerdir, ama adaletsiz vergilerden biridir" diye konuştu.