Çanakkale'ye bağlı Denizgöründü Köyü'nde düzenlenen hıdrellez kutlamaları kapsamında, Türkmenler önceki gün mezarlık ziyaretinde bulunarak, kurban kesti. Bugün ise Arapdede Yatırının bulunduğu çamlık alanında hıdrellezi kutladı. Kutlamalara çevre köylerdeki Türkmenler de katıldı. Kesilen kurbanlar yer ocaklarında pişirildi, sofralar kuruldu. Arapdede Yatırı'nı ziyaret eden Türkmenler, mumlar yakıp, çerez ve para bırakarak dilek tuttu. Türkmenler'in hıdrellez kutlamasına Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile eşi Pervin Tuna da katıldı. Vali Güngör Azim Tuna boynuna Türkmenler'in geleneksel kıyafeti olan kefiye taktı. Pervin Tuna da Denizgöründü Köyü Muhtarı Güllü Kahya'nın evine giderek düğün ve bayramlara özel Türkmen kıyafetini giydi. Eşinin giydiği Türkmen kıyafetini, biraz fazla pırıltılı bulduğunu belirten Vali Tuna, şöyle dedi:

“Beğendim. Göze hoş geliyor. Eşim biraz sade giyinmeyi sever. Özel bir gün olduğu için evsahibi kadınların arzusunu kırmadı ve bu kıyafeti giydi. Zaten bütün bu kıyafetler kendi kültürümüzün bir parçası. Biz, Karadeniz'den geliyoruz. Orada da köylerde bunlara benzer kıyafetler var. Dolayısıyla bugün kendi ülkemizin kültürüne ait desenleri buradaki insanlarla birlikte paylaşıyoruz. Güzel bir karşılama ve misafirperverlik gördük. Çanakkale'nin hemen yanı başında böyle değerlere sahip olduğumuz için bundan mutluluk duymamız lazım."

Denizgöründü Köyü Muhtarı İbrahim Kahya ise, Hıdrellez kutlamalarının 150 yıllık  gelenek olduğunu belirtip, kutlamalara Vali Tuna ve eşinin katılmasının büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Vali Tuna ve eşi daha sonra kendileri için hazırlanan sofraya oturup, hazırlanan Türkmen yemeklerinden yedi, halkoyunları gösterilerini izledi. Türkmenler'in hıdrellez kutlamaları gün boyu devam etti.



BG,EK(AÖ/İD)