Anzak Çıkarması'nın 97'nci yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda düzenlenen Şafak Ayini’ne bu yıl 6 bin Anzak torunu katıldı. Vali Güngör Azim Tuna, düzenlediği basın toplantısında, bu yılki 24 Nisan Çanakkale Kara Savaşları ve 25 Nisan Anzak Çıkarması'nın 97'nci yıldönümü anma törenlerinin hiçbir olumsuzluk yaşanmadan tamamlandığını kaydetti.

Vali Tuna, Anzak Çıkarması'nın 100'üncü yılına yönelik Avustralya ve Yeni Zelanda cephesinde bir takım hazırlıklar olduğunu söyledi. Tuna, 100'üncü yıldaki Şafak Ayini törenine 50-75 bin dolayında Anzak tornunun katılacağı söylemleri için, "Sadece bir iki günlük törenlerde o kadar nüfusu biz kaldıramayız. Şafak Ayini için 50 bin, 75 bin katılımcıyı olabilir görmüyorum. Zaten 100'üncü yılı sadece 24-25 Nisan törenlerine sıkıştırmak doğru bir mantık değil. Çanakkale olarak biz de en kısa sürede bir komisyon kurarak hazırlıklara başlayacağız. Avustralyalılar zaten bir komisyon kurarak çalışmaya başlamış. Bazı etkinliklerde işbirliği yapabiliriz. Söylenen 75 bin Avustralya ve Yeni Zelandalıyı da yıl içine yaymalıyız. Sadece Şafak Ayini için 75 bin katılımcıyı çok gerçekçi bulmuyorum. Görüştüğümüz Avustralya ve Yeni Zelandalı yetkililer, Şafak Ayini’nin yapılacağı alanın en fazla 10-15 bin kişiyi kaldırabileceğini belirtiyor. Bence bu rakam yeterli" dedi.

DÜNYA LİDERLERİNİN GELMESİ ÖNEMLİ

Vali Güngör Azim Tuna, 75 bin kişinin gelmesinin ötesinde 100'üncü yıl törenlerine ülkelerin en yetkili kişilerinin gelmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Törenlere, İngiltere Kraliçesinin, ABD Başkanının, Fransa Cumhurbaşkanının gelmesini sağlayabilirsek, o zaman 50-75 bin kişinin gelmesine gerek yok. Sınırlı sayıda gelsin ama etkin kişiler gelsin ve buradan tüm dünyaya ortak mesajlar versinler. Asıl amaç bu olmalı" diye konuştu.



BG(İÖ/CK)