Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü hazırlıkların görüşüldüğü Valilik Yürütme Kurulu toplantısına, Çanakkale Savaşları sırasında bir İngiliz asker tarafından ülkesine götürülen 97 yaşındaki kaplumbağa damgasını vurdu. "İngiltere'de bir gazi kaplumbağamız varmış. Biz de bilmiyorduk, basında çıkan haberler yoluyla bunu öğrenmiş olduk" diyen Vali Güngör Azim Tuna, kaplumbağayı ait olduğu topraklara, Gelibolu Yarımadası'na getirmek için resmi girişimlere başlayacaklarını açıkladı.

Vali Tuna, Çanakkale Savaşları'na katılan bir İngiliz askerin, Gelibolu Yarımadası'ndan alıp ülkesine götürdüğü kaplumbağanın Çanakkale'ye geri getirilmesi konusunda kamuoyu görüşünün ortaya çıktığını belirterek, "Gazi kaplumbağa 97 yıl önce İngiltere'ye götürülmüş. Uzun yıllar yaşayabilen kaplumbağaya da bunca yıldır bakmışlar. Şu an bu yaşlı ve gazi kaplumbağamızın evine dönmesi konusunda bir talep var. Biz de Valilik olarak bu konuya olumlu yaklaştık. İngiltere Büyükelçiliği ile görüşmelere hemen başlayacağız. Belki Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü olan 2015 yılında, belki de daha öncesinde gazi kaplumbağamızı Çanakkale'ye getirebiliriz. Gazi kaplumbağanın ait olduğu topraklara geri dönüşü barışın simgesi olması açısından önemli" dedi.

Ulusal gazetelerde çıkan haberlerde, bir İngiliz askerin sırt çantasına koyup Çanakkale'den İngiltere'ye götürdüğü kaplumbağa Blake'in 97 yıldır Norfolk'ta yaşadığı, son sahibi 67 yaşındaki Marion Skinner'in ona bakamayacağı için Norfolk Kaplumbağa Kulübü'ne başvurduğu belirtilmişti.

"BARIŞIN VE DOSTLUĞUN ZİRVESİ OLACAK"

Vali Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılının barışa, dostluğa ve kardeşliğe yapılacak vurgu nedeniyle çok önemli olduğuna da değinerek, "97 yıl önce Çanakkale Savaşı'nda karşı karşıya gelen ülkelerin sonra bunu bir dostluğa çevirmiş olmaları ve her yıl birlikte anma törenleri yapmaları güzel bir olay. Çanakkale Savaşı'nın 100'ncü yılı artık bu barışın ve dostluğun zirvesi olacak. Dünya liderlerini ve medeniyetleri burada buluşturabilirsek 100'ncü yılda gelecek nesiller için çok faydalı bir şey yapmış olacağımız gibi, bizlere bu vatanı emanet eden şehitlerimize de vefa borcumuzu yerine getireceğiz. Ama tabi ki tarihimizi ve yaşananları unutmayacağız. Tarihimizi iyi bilmemiz gerekiyor ki barışın ve dostluğun kıymetini daha iyi anlayalım" diye konuştu.



BG,EK(AÖ/AAA)