Tüpraş İzmit Rafinerisi ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği işbirliğinde düzenlenen 'Yeşil Yaşam ve Kentlerin Enerjisi' Sempozyumu

İlimtepe Atakent Sitesi'nde yapıldı. Sempozyuma Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoglu, Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur ile Kocaeli Üniversitesi Emlak Meslekyüksekokulu öğrencileri katıldı.

KENTLERİN YEŞİL ALANLARI AZALIYOR

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, hızlı yapılaşmanın yeşil alanları azalttığını belirterek, Türkiye'nin hızlı kentleşen bir ülke olduğunu söyledi. Nufus hareketliliği yoğun olan şehirlerin sorunlu olmasının çok doğal olduğunu ifade eden Topaca, "Türkiye gerçekten çok hızlı kentleşen bir ülke oldu. 2010 yılına gelindiğinde kent nüfusu yüzde 84, köy nüfusu yüzde 14 olduğunu görüyoruz. Böyle yoğun nüfus hareketinin olduğu bir ülkede şehirlerin sorunlu olması çok doğal. Böyle hızlı yapılaşma sonucu kentlerin yeşil alanları da azalıyor. Sadece Kocaeli değil tüm Türkiye 'de benzer sorunları yaşıyoruz" dedi.

BİNALARIMIZ YEŞİLİ KUCAKLAMALI

Kocaeli'de depremde hasar görmüş çok sayıda bina olduğunu söyleyen Topaca, " Yeni yasayla yeni kentleri kurarken de yeşil kente dikkat etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde yaşayacağımız dönüşümü çok iyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Binalarımızın da yeşili kucaklaması lazım" diye konuştu. 

TÜPRAŞ OLARAK ÇEVREYE DUYARLIYIZ

Tüpraş'ın faliyetlerinde ve üretilen ürünlerde çevre duyarlılığını ön planda tuttuklarını söyleyen Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, enerji tasarrufunun önemli olduğunu söyledi. Özelleşmenin ardından 2 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Erkut konuşmasına söyle devam etti:

"Geçen yıl kullanılan motorinde atmosfere atılan kükürt miktarı bu seneden 10 kat fazla. Özelleşmeden sonra 6 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bizim için enerji tasarrufu çok önemli ve 850 bin ton karbondioksit tasarrufu yaptık. Tüpraş olarak çevreye herzaman duyarlı olduk ve olmaya da devam ediyoruz." 

Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, yeşil binaların arazi seçiminden başlanarak ihtiyacı kadar tüketen, yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik çevre dostu mazemelerin kullanıldığı yapılar olduğunu söyledi.



EA(MB/AK)