İzmir’de, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken operasyon yetkisi elinden alınan ve duruşma savcısı yapılan Murat Gök, “Böyle bir şey niye yapıldı, anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Daha çok kişi alacaktım” demişti. Aynı günlerde ulusal bir gazetede, Savcı Gök’ün, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile işadamları ve ünlü bir kooperatifin yöneticilerine yönelik operasyon yapmayı planladığı, listede bin kişinin olduğunu söylediği haberi yer almıştı.

Bu iddianın gazetede yer alması üzerine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Savcı Murat Gök’ü, hem Adalet Bakanlığı’na şikayet etti, hem de hakkında tazminat davası açtı. Vali Kıraç, kendisine yönelik yapılan ya da yapılacak bir operasyon bulunmadığını, ancak Savcı Gök’ün gazetelerdeki demecinin ardından kamuoyu nezdinde zor durumda kaldığını belirterek, Gök’ün, 10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesini istedi. Vali Kıraç, ayrıca bu demeci haber yapan gazeteden de aynı tazminat talebinde bulundu.

Savcı Murat Gök, bu iddiaları kabul etmeyip, Vali Yardımcılarından bahsettiğini ancak muhabirin, 'vali' olarak algıladığını belirtti. Mahkeme, Murat Gök’ü ve haberi yapan gazeteyi 5’er bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Taraflar, kararı temyiz etti. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği tazminatı kararını bozdu.

DEMEÇ ARAŞTIRILACAK

Yargıtay bozma gerekçesinde, gazetede çıkan demecin, davalı Savcı Murat Gök tarafından verilip verilmediğinin araştırılması gerektiğini belirtti. Bozma kararının ardından dava, 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başladı. Bugün, yapılan duruşmaya, Vali Cahit Kıraç’ın avukatı Veysel Fırat Yavuz ile Savcı Murat Gök’ün avukatı Abdullah Emeç katıldı. Mahkeme, Yargıtay’ın, bozma ilamında belirttiği gibi, “Valiyi de alacaktım” diye muhabire demeç verdiği iddia edilen Murat Gök’ün, telefon konuşmasının yer aldığı CD’nin çözümünün yapılması için bilirkişiye verilmesine karar verip, duruşmayı Mayıs ayına erteledi.

OPERASYONLAR YAPMIŞTI

Murat Gök, İzmir 8’inci ve 10’uncu Ağır Ceza Mahkemelerinde özel yetkili Cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı iki yılda, 'Agora', 'Tırpan', 'Anafor', 'Sarmaşık', 'Fare kapanı', 'Turkuaz', 'Horoz', 'Rıhtım', 'Yengeç-1-2' ve 'Kumsal 1-2' adlı operasyonları yapmış, aralarında Vali Yardımcısı, Kaymakam, Emniyet Müdürü, Ağır Ceza Hakimi gibi üst düzey memurların da olduğu pekçok kamu görevlisini gözaltına aldırmıştı. Bunlardan bazıları da tutuklanmıştı.



BK(İÖ/AAA)