Dilhun GENÇDAL - Timur TARLIĞ / İSTANBUL, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ilköğretim okullarının imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesi hakkında "Hiç kimsenin mağdur olmayacağı düzenlemeler, hazırlıklar içerisindeyiz. Milli eğitime güvenebilirsiniz. Hiç kimsenin bu konularda bir kamuoyu oluşturmaya gerek yok, mağdur olacağı gibi, bir takım spekülasyonlara da, endişeye de mahal yok" dedi.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Bağcılar'daki İbni Sina Lisesi'nde 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı kapanış törenine katıldı. Törende öğrencilerin okuduğu şiiri dinleyen Mutlu, öğrencilere, "En büyük sermayemizin zaman olduğunu asla unutmayın. Zamanınızı iyi değerlendirin" derken, velilerine ise, "Aileler olarak sevgili gençlerimizin sadece başarılarına sahip çıkmayacağız. Onların karnelerinde biraz kırık da olsa, biraz eksik de olsa, onlar bizim milletimizin en kıymetli geleceğini kuracak evlatları. Onlara birlikte sahip çıkacağız" diye seslendi. Mutlu, daha sonra öğrencilere karnelerini dağıttı.


ENDİŞEYE MAHAL YOK


Basın mensuplarının, bazı ilçelerdeki ilköğretim okullarının İmam Hatip ortaokuluna dönüştürüleceğine ve öğrenci velilerinin bu durumu protesto etmesine ilişkin sorularını yanıtladı. Konuyla ilgili olarak Vali Mutlu, şunları söyledi:


"Velilerimiz rahat olsunlar milli eğitimimiz bütün bu konularla ilgili detaylı çalışıyor. Hedef şudur. Daha kaliteli eğitim ve herkesin mutlu olacağı bir eğitim-öğretim yılı başlangıcıdır. Genel duruşumuz bu. Dolayısıyla velilerimizin memnuniyeti, öğrencilerimizin başarısı, milli eğitimin hedefleri ve ülkemizin eğitim standartlarının yükseltilmesi temel misyonumuzdur. Bu misyon çerçevesinde de arkadaşlarımız titiz çalışıyorlar. Hiç kimsenin mağdur olmayacağı düzenlemeler, hazırlıklar içerisindeyiz. Milli eğitime güvenebilirsiniz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bu çalışmaların sonucunu daha sonra velilerimizle paylaşacağız. Ama hiç kimsenin bu konularda bir kamuoyu oluşturmaya gerek yok, mağdur olacağı gibi, bir takım spekülasyonlara da, endişeye de mahal yok. Dediğim gibi misyonumuz güçlü. Netice itibariyle hepimizi mutlu edecek bir tabloyu oluşturmaya çalışıyoruz. Milli eğitimimiz yoğun, gayretleri var. O nedenle bütün bu hususları da dikkate alarak hiç bir sıkıntı yaratılmayacak şekile bir düzenleme içerisindeyiz. Endişeye mahal yok, rahat olun."


DÖNÜŞTÜRÜLECEK OKUL SAYISI ÇOK FAZLA DEĞİL


İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da  İstanbul'da 2 bin 10 okul bulunduğunu, bunlardan bin 450'sinin ilköğretim okulu olduğunu ve bu okullar içerisinde bir dönüşüm yaptıklarını anlatarak, şöyle konuştu:


 "Fakat biz bu okullarımızda Sayın Bakanımız'ın talimatı gereğinde olabildiğince öğrencilerimizi, velilerimizi mobilize etmeden, mevcut öğrencilerimizin okullarını mezun olduktan sonra bu dönüşüm programı uygulanıyor. Dolayısıyla ilkokul, ortaokul olarak belirlenmesi noktasında şuna itina gösteriyoruz, özellikle birbirine çok yakın 2 okul, birisi ilk, birisi ortaokul olabilir, onun dışında ikili bir öğretimde çocuk sabahçı ve öğlenci olarak gidebilir. Böyle olunca düşünülen anlamda dönüştürülen okul sayısı çok az. Şunu çok net olarak ifade etmek istiyorum, tepki okullarımızın İmam Hatip lisesine dönüştürüldüğü için değil. Biz herhangi bir ilköğretim okulunu, ortaokul olarak düşündüğümüz zaman da veliler tepki gösteriyorlar." 


Yıldız, kaç ilköğretim okulunun İmam Hatip'e dönüştürüleceğine ilişkin ise rakamların net olmadığını belirterek, "Bu manada dönüştürülecek okullarımızın sayısı çok fazla olamayacak" dedi.