İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kiptaş tarafından inşaa edilen Maltepe Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu açılış törenine katıldı. Vali Mutlu ve Başkan Topbaş törenden önce gazetecilerin İstanbul'da çıkan fırtınayla ilgili sorularını yanıtladı.


"2 VATANDAŞIMIZIN YARALANDIĞI YÖNÜNDE BİLGİLER VAR"


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "İstanbul'umuzda hava şartlarının ani değişikliği nedeniyle oluşan ve hızı saatte 120 - 125 kilometreyi bulan bir fırtına kısa süreli ve etkili bir fırtına yaşadık. Bu fırtınayla Büyükşehir Belediyemiz ve İtfaiyemize ulaşan 300 civarında çatı uçmasına ilişkin bilgi vardı. En dikkat çekici bilgi bu. Bununla birlikte Çekmeköy'de ve Nişantaşı'nda, iki vatandaşımızın yaralandığı yönünde bilgiler var. Nişantaşı'ndaki iskele çökmesi şeklinde. Ayrıca Molla Gürani köprüsü üzerinde de bir tırın rüzgarın etkisiyle devrilmesi sonucu oluşan bir trafik kazası vardı. Ayrıca Sarayburnu açıklarında da 12 metre uzunluğundaki özel bir teknenin yangın çıkması sonucu ve fırtınadan etkilenerek batmasıyla denize düşen 10 vatandaşımız bundan etkilendi. Bunları da Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz kısa süre içinde müdahale ederek kurtardı. Bunun dışında İstanbul'umuzda bir de Boğaz Köprüsü'nde aldığımız tedbir oldu. Çünkü Boğaziçi köprümüzde çok etkili hissedilebileceği yönündeki değerlendirmeyle Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün talebi doğrultusuda emniyet tedbirlerimizi aldık ve trafiği 20 - 25 dakikalık bir süre durdurduk. Bu süre içinde de herhangi bir can mal kaybı ve trafik kazası da oluşmadı. İstanbul'umuzun dışında da başka bölgelerde de aynı anda yaşanan ciddi problemlerin oluştuğunu biliyoruz. Dolayısıyla, bundan sonraki süreçte de Bölge Meteoroloji Müdürlüğümüzden aldığımız bu tür etkili lodos ve rüzgarlı havanın olabileceği ihtimali var. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz" dedi.


"ŞU AN İTİBARİYLE 100 AĞAÇ VE 300 ÇATI DİYE BAKARSAK 400 CİVARINDA İTFAİYEMİZE GELEN İHBAR VAR "


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da "Bu çıkan fırtınanın yarın da devam edeceği söylenmekte. Türkiye'nin bir bölümünü etkilemekte. Vatandaşlarımızın ve özellikle sürücülerimizin dikkatli olmasını istiyoruz. 100 ağaç yıkıldı. Tedbirler alınıyor. Bize gelen ihbarlar değerlendiriliyor. AKOM bu konuda teyakkuzda ve çalışma yapıyor. Trafikteki yoğunluk da arttı. İstanbul'luların bu hassasiyeti göstermesini rica etmekteyiz. 2004 ve 2005'teki sağanak yağışlarda 5 bin civarında ihbar alırdık itfaiye ve İSKİ'ye. Şimdi 100'ün altına düştü geçen yağışlarda bu. Büyük bir başarı bu. Ama bu konuda hazırlıklarımız var ekipmanlarımız oldukça güçlü" dedi. Fırtına sonrası yapılan ihbarların sayısından da bahseden Topbaş, "Şu an itibariyle 100 ağaç ve 300 çatı diye bakarsak 400 civarında itfaiyemize gelen ihbar var. 200'üne hemen müdahale edildi. Diğer müdahale çalışmaları da yapılmakta" diye konuştu.