Pınar ÇITAK KOYGUN - Özkan ARSLAN/İSTANBUL,  17 Ağustos 1999'da yaşanan Gölcük depreminin üzerinden 13 sene geçti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki deprem çalışmaları konusunda gelinen noktayı anlatırken, "Başlamış olduğumuz işler dahil İstanbul'da kamu binalarının yüzde 90'ından fazlasının depreme kesinlikle hazır olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim " dedi.


"2 TRİLYON 700 MİLYON LİRALIK KAYNAK AYRILDI "


İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü binasındaki toplantıda kamu binalarındaki güçlendirme çalışmalarına dair açıklamalarda bulunan Vali Mutlu, şunları söyledi:


 " Bugün hepimizin üzüntüyle hatırladığı ve bütün ülkemizin derinden sarsıldığı bir günün arefesindeyiz. Yarın 17 Ağustos. 17 Ağustos 1999 tarihi milletimizin hafızasında büyük acıların yaşandığı bir gün olarak kaldı. Bu Marmara depremi olarak bilinen Gölcük'te, daha sonra 12 Kasım'da Düzce merkezli yaşanan depremlerde 18 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. İstanbulumuzdan da 400 yurttaşımız hayatını kaybetmişti. O günden bugüne kadar acı kayıplar yaşadık, hem can hem de mal kayıpları yaşadık bunlar ülkemizi sarstı. Fakat milletimizin duyarlılığı ile bu yaralar hep sarıldı. 23 Ekim 'de Van 'da yaşanan acı depremle yine 644 vatandaşımızın hayatı depremde tamamlandı. 644 canımızı Van'da yitirdik.


İstanbulumuzda bugüne kadar İstanbul İl Özel İdaresi vasıtasıyla İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Proje (İSMEP) Koordinatörlüğünden bizlere 2 trilyon 700 milyar lira kaynak aktarıldı. Bu kaynağı kamu bina stoklarının iyileştirilmesi yıkılıp yeniden yapılması için yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Bu kaynağın 1 trilyon 610 milyar liralık kısmı yatırıma dönüştü. İstiyoruz ki çürük yapı stoklarını ortadan kaldıralım, bunları iyileştirelim. Bununla ilgili 2500 civarındaki kamu binasının 1892'sinin fizibilitesini yaptık. Yani röntgenini çektik. Bunlardan özellikle okullarımızın ağırlıklı olarak fizibilitelerini tamamladık. 790 binamızı güçlendirdik. Bunlardan 579 tanesi okuldur. Diğerleri hastane ve farklı kamu kurumlarıdır. 194 binamızı yıktık tamamen ve yerine yeni binalar yaptık. Böylece İstanbulumuzda fizibilite çalışmalarımızı mevcut kaynaklarımızla güçlü hale getirmeye çalışıyoruz."


ANADOLU VE AVRUPA YAKASINA AFET YÖNETİM MERKEZLERİ GELİYOR


Vali Mutlu, Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere iki ayrı afet yönetim merkezi kurulacağını da belirtti. Mutlu, "Hasdal'da ve Tuzla'da Afet Yönetim Merkezi oluşturuyoruz. Hasdal'dakini bu yıl sonu itibariyle yeni bir afet yönetim merkezi olarak hizmete açmış olacağız. Tuzla Akfırat' ta da önemli bir çalışmayı sürdürüyoruz. Burasını da 2013'ün Ağustos ayı gibi hizmete almayı ümit ediyoruz " dedi.


" İHTİYAÇ OLURSA BU KORUMA TEDBİRİNİ ALIRIZ "


Vali Mutlu açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Vatandaşların binalarının depreme dayanıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına yönelik soruya Mutlu, "Burada yetki var kamunun da bu konuyla ilgili bu denetimi yapma yetkisi var. Kamu özellikle riskli görmüş olduğu binalar alanlar üzerinde bu çalışmaları bizatihi kendisi de yürütebilir. 'Siz lütfen yapın gidin arzu ettiğiniz ilgili firmalardan bu hizmeti alın. Hem kendiniz hem geleceğiniz için sağlıklı konutlarda hayatınızı sürdürün, biz de bu konuda sizleri destekleyelim' diyoruz" yanıtını verdi.


Mutlu, "Biz İstanbulumuzun bir tarafını sağlam bir tarafını çürük bırakamayız. İstanbulumuz istiyoruz ki sağlam olsun. Burada 'Başarı oranımız yüzde 99 oldu yüzde 1 kalsın' diyemeyiz. İhtiyaç olursa İstanbul'da insanımızın sağlığı güvenliği için yasanın da ruhunda varolan bu koruma tedbirini almak durumundayız. Bu, kanunun verdiği bir yükümlülüktür. Buna ben çok fazla ihtiyaç olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.


"KAMU BİNALARININ YÜZDE 90'INDAN FAZLASI DEPREME KESİNLİKLE HAZIR "


Kamu binalarının yüzde kaçının depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu ise Mutlu, "Başlamış olduğumuz işler dahil İstanbul'da kamu binalarının yüzde 90'ından fazlasının depreme kesinlikle hazır olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Okullarımızdan çocuklarımızdan kesinlikle eminiz. Stoklarımızda iyileştirmemiz gereken binalar var. Bu binalar deprem riskinin bulunmadığı alanlardır. İstanbul'un kuzey kesimleridir. Biz işlemlerimize başlarken riskin yüksek olduğu bölümlerden başlayarak kuzeye gittik. Yüzde 90'ın dışında kalan binaları güvenli görüyoruz" şeklinde yanıtladı.


Mutlu, zamanın buna fırsat verip vermeyeceği sorusuna ise, "Bunu yüce Allah'tan başka kimse bilemez. Herkes tedbirini alma noktasında dikkatli olmak zorundadır. Bizim işimiz zaman hesabı yapmak değil, işlerimizi zamanında bitirmektir" yanıtını verdi.


"BEN KAYGILI DEĞİLİM "


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olası bir deprem anındaki durum için, "Ben kaygılı değilim. İstanbul'u afet anında yönetecek olan ekibimize fevkalade güveniyorum. Ben onları sürekli izliyorum " diye konuştu.


Mutlu, " Allah göstermesin böyle bir sıkıntı olursa İstanbullu, İstanbul'u yönetecek herkese güvenebilir. Bu konuyla ilgili herhangi bir kaygı duymaya gerek yok. Elimizden gelen çabayı yeni yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapmamız lazım. Zamanı hep birlikte iyi kullanalım. Bu konuda yetkili olan kurum ve kuruluşlarla halkımızın iyi bir irtibat içinde olarak, süreci değerlendirmesini umut ediyorum " şeklinde konuştu.


PÇK-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)